Hlavní obsah

Ministerstvo v dubnu spustí další opatření pro boj s chudobou

Ministryně Klára Dostálová o opatřeních svého rezortu v rámci boje s chudobou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stát starostům obcí a měst letos uvolní miliardu korun na výstavbu dostupných bytů pro osoby v sociální nouzi.

Článek

Ministerstvo pro místní rozvoj v dubnu vyhlásí program na dotování obecních nájemných bytů. Zahájení projektu Výstavba oznámila ministryně Klára Dostálová na čtvrtečním brífinku spolu s poslancem KDU-ČSL Janem Bartoškem.

Podle ministryně budou letos starostové měst a obcí moci čerpat na výstavbu obecních bytů miliardu korun. V roce příštím počítá Dostálová se třemi miliardami.

Sociální byty, kterých by v projektech měla být pětina, bude možné financovat ze sta procent. U dostupných bytů bude dotace nižší.

První byty by podle Jana Bartoška mohly být hotovy v polovině příštího roku, ministryně ale zdůraznila, že starostové budou mít na plánování projektu dostatek času.

Starostové budou následně byty moci v transparentním řízení rozdělovat mezi osoby v bytové nouzi. Nájem bude stanoven na 61 korun za metr čtvereční, ale obce budou mít možnost ho snížit.

Byt zájemci získají na dva roky. „To ale neznamená, že v nich nebudou moct zůstat. Starosta však za dva roky bude muset do fondu nájemních bytů získat další byt,“ uvedl Bartošek.

Podpora vytváření bytových fondů je dalším krokem k realizaci 15 opatření, která vzešla po jednání u kulatého stolu v září. Tehdy zástupci vlády a samospráv jednali o možných řešeních boje s chudobou a sociálním vyloučením.

„Projekt Výstavba už míří do vlády. Teď je to v legislativním procesu, konkrétně v pracovních komisích Legislativní rady vlády,“ uvedla k projektu ministryně Dostálová minulý týden před jednáním vlády.

Ministerstvo pro místní rozvoj společně s projektem Výstavba dostalo za úkol sestavit také cenové mapy nájemného. Ty by následně měly mít za účel stanovení obvyklého nájmu v dané lokalitě.

„My už jsme cenové mapy předložili – jak tržní nájemné, tak obecní nájemné. Nicméně obecně ten problém má stát, protože ta data nevlastní. Buď jsou to asociace realitních kanceláří, nebo obce, které mají informace o cenách nájmů obecních bytů,“ doplnila Dostálová s tím, že si údaje ještě ověří u Českého statistického úřadu.

Dalším z opatření, které by mělo řešit sociální vyloučení, je novela živnostenského zákona z pera Ministerstva průmyslu. O té bude v příštích týdnech jednat koaliční rada. Podle ní by pronájem více než tří bytů v jednom domě nově patřil mezi koncesované živnosti, na které se vážou speciální podmínky pro živnostníky.

Reklama

Související témata:

Doporučované