Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí: Omezení ruských pracovníků je pro nás komplikace

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Reklama

Česká diplomacie v Rusku zřejmě přijde až o 90 místních pracovníků. Zkomplikovat to může například provoz Českého domu.

Článek

Rozhodnutí o omezení ruských pracovníků na českém velvyslanectví v Moskvě znamená pro Česko významnou technicko-administrativní komplikaci. V dnešní tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zahraničí.

„Fakt tohoto snížení budeme proto nuceni zahrnout do jednání o paritě v otázce počtu pracovníků obou zastupitelských úřadů do budoucna,“ uvedl resort.

Jak ve čtvrtek informovaly Seznam Zprávy, česká diplomacie má snížit počet místních, tedy ruských, zaměstnanců v Moskvě. Má jít až o devadesát lidí.

Jde o odvetný krok Ruska na fakt, že se Česko rozhodlo vyhostit další ruské diplomaty z Česka. Omezení místních sil je jedním ze způsobů, jak ochromit fungování českého zastoupení v Rusku. Černínský palác bude muset například řešit, co s Českým domem, který v Moskvě vlastní a provozuje. Slouží například jako hotel pro české byznysmeny cestující do ruské metropole.

Agentura TASS v pátek s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí uvedla, že ke konci května se na ruském velvyslanectví v Praze a na české ambasádě v Moskvě sníží počet pracovníků. Na každém zastupitelském úřadě podle ní zůstane po sedmi diplomatech, 25 administrativně-technických pracovnících a 19 zaměstnancích najatých na místě.

Podle diplomatických zdrojů zaměstnává české velvyslanectví v současnosti zhruba 110 ruských občanů, ruská ambasáda v Praze zaměstnává podle dostupných údajů jen asi 15 či 20 českých občanů.

Diplomatická přestřelka mezi oběma státy se rozpoutala v sobotu, kdy Česko vypovědělo 18 ruských diplomatů v reakci na zjištění tajných služeb, že ruští agenti byli zapojeni do výbuchu ve Vrběticích. Rusko reagovalo vypovězením 20 českých diplomatů.

Následně dali Češi Rusům ultimátum, aby umožnili návrat českých pracovníků. Na to ale Rusko nereagovalo a česká strana vypověděla několik desítek diplomatů a administrativně-technických pracovníků. Výsledkem je tak početně vyrovnané zastoupení na velvyslanectvích v obou zemích.

Reklama

Doporučované