Hlavní obsah

Ministr Blatný by se měl omluvit starostovi Chebu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by se měl podle chebského senátora Miroslava Plevného (STAN) veřejně omluvit za tvrzení, podle nichž je za nepříznivý vývoj epidemie v Chebu odpovědný jeho starosta Antonín Jalovec (VPM).

Článek

Informace Blatného označil senátor za nepravdivé a neověřené. Připustil, že ministr mohl čerpat z dodaných podkladů, nicméně ani to jeho výroky neomlouvá. Vyzval ministra otevřeným dopisem, v němž jeho výroky označil za nepravdivé. „Od člena vlády, který nám bránil převážet pacienty k sousedům, se místo podpory dočkáme jen osočení. Žádám vás o veřejnou omluvu,“ napsal Blatnému Plevný.

Ministr při středečním projednávání pandemického zákona v Senátu mimo jiné uvedl, že chebský starosta umožnil přes zákaz provoz vánočních trhů i veřejných kluzišť, zakázal testování na koronavirus a že Chebsko bylo jednou z posledních oblastí, kde v Česku začalo očkování.

Senátor k tomu uvedl, že vánoční trhy „běžely zcela v minimalistickém režimu“ bez stánků s občerstvením a město provoz umožnilo podle doporučení místní pobočky krajských hygieniků. Provoz kluziště pak byl stejně jako trhy ukončen k 26. prosinci, nikoli k 3. lednu, jak řekl ministr.

Testování na koronavirus se podle senátora provádělo po celou dobu včetně vánočních svátků. „Navíc jako ministr zdravotnictví si musíte být vědom toho, že starosta obce testování neorganizuje, natož aby jej zastavoval,“ podotkl Plevný. Město podle něj neorganizuje ani očkování proti koronaviru, které je v gesci kraje. Navíc právě Karlovarský kraj, kam Cheb patří, obdržel v první fázi vakcíny jako jeden z posledních krajů, a to ve velmi malém množství, takže rozsáhlejší očkování nemohlo být realizováno.

Chebsko patří mezi koronavirem nejpostiženější okresy v republice. V polovině února bylo z rozhodnutí vlády uzavřeno stejně jako Sokolovsko a Trutnovsko. V těchto okresech byl počet nakažených třikrát až čtyřikrát vyšší než ve zbytku země. Místní nemocnice měly plné kapacity a musely pacienty převážet jinam, i do vzdálených regionů. Ministr odmítl možnost transportovat je přes hranice do blízkých nemocnic v Německu.

Reklama

Doporučované