Hlavní obsah

Ministr Metnar analyzuje starou diplomku, Babiš jeho rezignaci nepožaduje

Foto: Profimedia.cz

Ministr obrany Lubomír Metnar.

Reklama

Babišem nominovaný ministr obrany Lubomír Metnar může být už třetím členem vlády, který odejde kvůli opsané diplomové práci.

Článek

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) je za necelý měsíc od jmenování vlády už třetím ministrem, který má problémy se svou diplomovou prací.

Na dnešek zrušil plánovanou cestu na Slovensko - podle zdrojů z ministerstva kvůli tomu, že čekal, co se bude dít, jaký bude tlak veřejnosti a premiéra Babiše.

Předseda vlády však ve středu odpoledne řekl médiím, že po Metnarovi nebude požadovat rezignaci. Babiš novinářům řekl, že s ministrem věc probral, domnívá se, že se možná dopustil chyby v citaci, ale v seznamu zdrojů použitou literaturu měl.

Jak opustili vládu Malá a Krčál:

Ani podle odborných komentářů není Metnarův případ tak závažný jako třeba u Petra Krčála. Metnarova diplomová práce, na kterou upozornila Česká televize, obsahuje seznam použitých zdrojů, je v ní ale velmi málo průběžných odkazů.

Některé strany jsou převzaty nebo jen mírně upraveny bez jasného vyznačení, že jde o převzatý text. Zkrátka - řádně neuváděl citované zdroje.

„Co jsem četl, jeho diplomka i podle expertů plagiát není, protože použitou literaturu uvedl ve zdrojích. Ano, měl uvést citace,“ napsal ČTK Andrej Babiš.

Metnar ve středu slíbil, že se ke své diplomové práci vyjádří do konce týdne. Svou studentskou práci prý nyní analyzuje, totéž dělá Ostravská univerzita.

Lubomír Metnar nejprve vystudoval Vyšší policejní školu Ministerstva vnitra ČR, později při zaměstnání Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr.

Metnar po reportáži ČT nevyloučil rezignaci, pokud by se podezření z plagiátorství potvrdilo.

Reklama

Doporučované