Hlavní obsah

OKD by mělo získat Diamo. Příští šéf Ministerstva průmyslu se postavil Babišovi

Nabídku na získání problematické OKD by mělo podat Diamo, prohlásil budoucí ministr průmyslu (zdroj obrazu: ČTK).

 

Reklama

Čtyřicetiletého Jiřího Havlíčka prezident Miloš Zeman jmenuje ministrem průmyslu příští týden. Havlíček po jednání s hlavou státu prohlásil, že nabídku na získání problematické OKD by měl podat státní podnik Diamo.

Článek

Jedním z Havlíčkových (ČSSD) úkolů by měla být stabilizace černouhelné společnosti OKD, která je v úpadku. Stát zřejmě nedovolí, aby skončila v konkurzu.

Podle Havlíčka by se o OKD mělo ucházet Diamo, protože má víc zkušeností než druhý zvažovaný zájemce - jiný státní podnik Prisko. S tímto postojem Ministerstva průmyslu Havlíček seznámil i prezidenta Zemana.

„Odmítáme, aby závaznou nabídku na odkup OKD podala společnost Prisko," řekl Havlíček. 

Diamo chtělo OKD koupit za korunu, to ale vláda v únoru neschválila. Akcionářská práva v Diamu vykonává Ministerstvo průmyslu, které vede právě ministr z ČSSD.

Proti Havlíčkovu názoru však stojí ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten chce vládě předložit návrh na odkup OKD právě druhou firmou, tedy Priskem. 

„Já to předložím na vládu co nejdřív," řekl Babiš v pondělí při návštěvě Jihlavy. Akcionářská práva ve firmě Prisko totiž vykonává právě jeho ministerstvo. Podnik má podle návrhu Babišova resortu zaplatit za firmu zhruba 80 milionů korun.

Jmenování příští týden

Jiřího Havlíčka by měl prezident jmenovat do čela Ministerstva průmyslu už příští týden. Zeman dopředu avizoval, že s jeho nominací nemá problém. Ocenil, že se jako dosavadní náměstek resortu nemusí zaučovat, což mu usnadní vedení ministerstva.

„Čekám od nového ministra zejména prosazení novely zákona o elektronických komunikacích, která je zásadním nástrojem pro posílení práv spotřebitelů v oblasti mobilních služeb. Dalšími úkoly jsou důsledné a rychlé čerpání peněz z evropských fondů, příprava návrhu na modernizaci systému investičních pobídek, příprava výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech, příprava na digitalizaci průmyslu, zkvalitnění připojení k vysokorychlostnímu internetu v ČR," uvedl už dřív premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Premiér Sobotka na Hradě oznámil jméno nového ministra (video z 23. března).

Havlíček se stane sedmým ministrem, který do Sobotkovy vlády nastupuje až v průběhu volebního období.

Jeho předchůdce Jan Mládek skončil ve funkci 28. února. Zeman ho odvolal na Sobotkův návrh, jenž za hlavní důvod personální změny označil Mládkův postup v otázce cen mobilních dat.

Reklama

Doporučované