Hlavní obsah

Ministr Pelikán rozpoutal kvůli Babišovi novou aféru

Ministr Robert Pelikán vysvětluje ve Sněmovně svoje vyjádření ke kauze Čapí hnízdo.

 

Reklama

Ministr dal v rozhovoru pro Respekt najevo, že nevěří policistům, že vyšetřují kauzu Čapí hnízdo nestranně.

Článek

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán byl v úterý pozván před zvláštní komisi, která vyšetřuje úniky z policejních spisů, stanovenou agendu však přebila jeho nová aféra.

Pelikán v rozhovoru pro časopis Respekt totiž zpochybnil nestrannost vyšetřovatelů v kauze dotace na farmu Čapí hnízdo, v níž chce policie obvinit jeho stranického šéfa Andreje Babiše a místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Ministr uvedl, že policie nemohla mít žádný rozumný důvod, aby žádala o zbavení imunity Babiše a Faltýnka právě nyní, a že jediným důvodem může být snaha ovlivnit hlasování.

„Já nepotřebuji žádná další fakta - krom toho, že policie to udělala po roce a půl vyšetřování před volbami," řekl.

Pelikán posléze se zveřejněním rozhovoru nesouhlasil a v Respektu pod článkem vyšla ministrova poznámka, že vyjadřoval pouze osobní názory, které neměl říkat ve své současné funkci.

Pelikánovy výroky jsou nehorázné, říká šéf sněmovní vyšetřovací komise:

Video: Pavlína Kosová

Ministr spravedlnosti bude kvůli tomu předvolán na zasedání sněmovního ústavně právního výboru, který se jeho výroky v rozhovoru bude zabývat příští týden.

Už dnes před jinou poslaneckou komisí však byl na rozhovor v týdeníku Respekt dotazován.

Co řekl a jak hodnotí jeho slova vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová či bývalý šéf protimafiánské policie Robert Šlachta, uvidíte ve videu v úvodu tohoto textu. 

Reklama

Doporučované