Hlavní obsah

Ministr Petříček: Pokud se PES nezlepší, vláda bude muset reagovat

Foto: vlada.cz

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES stouplo na úroveň 64, tedy na červenou čtyřku. Pokud by se z toho stal trend pro příští tři dny, vláda bude muset reagovat. „Situace se nesmí dramaticky zhoršit,“ varuje člen vlády.

Článek

Uplynuly tři dny od čtvrtečního rozvolnění bezpečnostních a hygienických opatření a epidemická čísla opět nabírají nepříjemný směr.

V neděli dopoledne Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo své přepočty a rizikové skóre v protiepidemickém systému PES stouplo na úroveň 64, tedy na červenou čtyřku. V tomto stupni však obchody, restaurace a další byly zavřené.

Vláda teď bude mít několik dnů na to, aby rozhodla, jak dále postupovat. Při spuštění systému PES bylo stanoveno, že pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Platí tedy, že pokud tento stav bude trvat tři dny, podle původních proklamací vlády by se mělo přistoupit opět ke striktnějším opatřením.

Člen vlády a ministr zahraničí Tomáš Petříček Seznam Zprávám řekl, že klíčový bude vývoj v příštích několika dnech. Pokud se situace nezlepší, vládě nezbude než situaci začít řešit.

„ČSSD od počátku prosazovala, aby PES byl vodítkem pro přijímání opatření. Pokud by se jednalo o trend, který by pokračoval a skóre by rostlo další týden, tak na to bude pravděpodobně potřeba reagovat, aby se situace opět dramaticky nezhoršila. Ale zatím je ještě předčasné dělat nějaké závěry,“ napsal šéf Černínského paláce Seznam Zprávám.

Podle něho ministr zdravotnictví Jan Blatný musí předložit aktuální data, o kterých by měl v týdnu vládu informovat.

Index PES nejenže celorepublikově postoupil do rizikovějšího 4. pásma, v Ústeckém kraji dokonce dosáhl fialové úrovně, tedy 5. stupně.

Reklama

Související témata:

Doporučované