Hlavní obsah

Ministr Plaga hasí průšvihy kolem státních maturit. Odvolal šéfa Cermatu

Ministr Plaga vysvětluje, proč odvolal šéfa Cermatu.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr školství v demisi Robert Plaga v pondělí pozměnil řešení jedné nejednoznačné úlohy státních maturit. Za chybu se omluvil a v úterý i kvůli ní odvolal ředitele Cermatu Jiřího Zíku.

Článek

Jeho nástupkyní se od 1. června stane Zíkova dosavadní zástupkyně Michaela Kleňhová. Zíka zůstává i po odvolání zaměstnancem Cermatu. Po Kleňhové bude Plaga chtít i systémová opatření, která by měla v budoucnu podobným problémům, jaké potkaly Cermat letos, zamezit.

„Jednou z věcí, jež selhala, je, že prošly přes validační komisi otázky, které měly nejednotné správné odpovědi. Tomu by se mělo do budoucna zamezit,“ konkretizoval problémy Plaga.

Zároveň ministr uvedl, že se nebrání ani větším změnám ve struktuře státních maturit. Za rozumné označil stažení maturity pouze na didaktickou část.

Ministerstvo školství v pondělí vyhovělo žádostem o přezkoumání maturitního testu z českého jazyka a literatury. U jedné z otázek uznalo ještě jedno možné řešení, kromě toho původně jediného správného. Toto „alternativní“ řešení napsaly do testu čtyři tisícovky studentů.

Krok tak bezprostředně pomohl 113 maturantům, kteří by bez změny výsledků propadli. Dalších 34 má díky zákroku lepší známku. Ministr Plaga ale zároveň v pondělí naznačil, že samotná změna nemusí být jediným následkem, jejž chyba způsobila.

„Uvedená chyba nás velmi mrzí a omlouváme se za ni žákům a školám. Na úterý jsem svolal jednání s ředitelem Cermatu Jiřím Zíkou a budu důrazně požadovat vysvětlení, jak mohlo k takové chybě dojít,“ řekl Plaga v pondělí. Následně pak Zíku odvolal.

Reklama

Doporučované