Hlavní obsah

Nemám se zač stydět, říká odcházející Vojtěch

Foto: Facebook Adama Vojtěcha

Končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí ráno oznámil, že končí ve funkci. Na resort míří kritika kvůli situaci okolo koronaviru – počet nakažených v Česku roste exponenciálně.

Článek

Adam Vojtěch své rozhodnutí oznámil v pondělí ráno na tiskové konferenci. „Po důkladném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví ČR. Panu premiérovi jsem už předal svou rezignaci,“ prohlásil ministr.

„Chci tím vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru, který nás bude ještě nějaký čas provázet,“ uvedl s tím, že mu epidemie neumožňuje dokončit koncepční změny.

„Myslím, že jsem pro zdravotnictví pracoval na maximum a dělal vše, aby se to posunulo dopředu. Funkci jsem vykonával ze všech sil,“ dodal.

Ministrem covidu-19

Vojtěch zároveň oznámil, že mu situace okolo covidu-19 zabraňuje dokončit koncepční změny zdravotnictví, které rozpracoval. V momentě, kdy začala pandemie, se podle svých slov stal výhradně „ministrem covidu-19“.

„Covid-19 prakticky řešíme už devátý měsíc – od ledna. Myslím, že jsme se všemi kolegy ve dne v noci dělali maximum pro to, abychom naše občany ochránili před nákazou, a troufám si tvrdit, že první vlnu jsme zvládli opravdu velmi dobře,“ řekl s tím, že se zdravotnictví chce věnovat i nadále. Už ale pouze jako řadový poslanec.

„Byly to sice těžké, ale obohacující skoro tři roky a velká zkušenost. Myslím, že se nemám zač stydět,“ dodal.

Odcházejícího ministra na Twitteru chválil i premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že Vojtěch udělal na ministerstvu víc práce než většina jeho předchůdců. „A boj s první vlnou viru zvládnul neuvěřitelně. Chápu, že už toho na něj muselo být moc, že byl znechucený politikou a médii a rozhodl se odejít. Děkuju mu. Za vše. A přeju mu v životě i další kariéře jen to nejlepší,“ napsal k rezignaci Babiš.

V neděli ministr v České televizi připustil, že o rezignaci přemýšlel v minulých měsících hned několikrát. „Těch okamžiků bylo vícero. Devátý měsíc ministerstvo neřeší nic jiného než covid-19, ta situace byla velmi složitá a sám za sebe říkám, že těch okamžiků, kdy toho měl člověk hodně, tak bylo hodně,“ řekl Vojtěch v pořadu Otázky Václava Moravce.

Zároveň uvedl, že když jde člověk do čela ministerstva, tak musí počítat se vším.

„Je to politika, podívejme se na ministry zdravotnictví v historii, já vlastně pracuji jako ministr zdravotnictví dva roky a deset měsíců, což i tak je poměrně rekordní doba,“ uvedl.

Pozdě zavedené roušky

Na vládu i samotné ministerstvo zdravotnictví se v posledních týdnech snáší kritika za postup při řešení epidemie nového koronaviru. Počty nově nakažených s covidem-19 v Česku minulý týden dosahovaly rekordních čísel, ve čtvrtek přibylo dokonce 3 000 nových případů.

„Všechna restriktivní opatření z mého pohledu trochu ukvapeně zmizela na počátku července. A čím méně je opatření, tím snazší má virus šíření v populaci. Takže se to dalo čekat,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy imunolog Václav Hořejší.

Opozice i část odborné veřejnosti ministerstvu vyčítají chaotickou komunikaci i to, že dříve nezavedlo povinné plošné nošení roušek ve formě, kterou původně oznámilo. Po zásahu premiéra Andreje Babiše (ANO) Vojtěch původně oznámené kroky zrušil a zvolil mírnější postup. Z nařízení vyjmul školy, obchody i restaurace – s příslibem dalšího postupu dle semaforu.

Po veletočích zároveň na svou žádost odešel z ministerského poradního týmu epidemiolog Rastislav Maďar, který zformoval původní verzi pravidel. Ministerstvo se k nim přibližně s třítýdenním zpožděním vrátilo – spěšně a ze dne na den.

Vojtěch ale tento moment, který se odehrál v půlce srpna, komentoval pro Seznam Zprávy slovy, že byl v té době jediný, kdo nošení roušek prosazoval, premiér však na jeho slova nedal.

„Zpětně mohu říci, že jsem na tom měl trvat více, ale bohužel můj názor nebyl podpořen. Těžko se k tomu ale vracet. Možná jsem měl jít proti všem a prosadit opatření tak či tak, ale to se nestalo,“ řekl v nedělním rozhovoru Vojtěch pro Seznam Zprávy.

Babiš promluví večer v televizi

Změny ve vedení resortu a také to, jak se bude v epidemii dále postupovat, by měl okomentovat premiér Babiš - v pondělí večer.

„Čau lidi dneska nebude a nebude proto, že zítra večer vám chci něco důležitého říct a řeknu to v televizi ve dvacet hodin,“ oznámil premiér na svém Facebooku.

Vystudovaný právník, kterého si oblíbil Babiš

Než jej prezident Miloš Zeman v listopadu 2017 jmenoval ministrem zdravotnictví v první vládě Andreje Babiše, málokdo tušil, jak je mladý právník Adam Vojtěch důležitý pro lídra hnutí ANO. Někteří si jej pamatovali z první řady pěvecké soutěže Superstar z roku 2005, kde si vysloužil přezdívku Ken.

Jeho pěvecké schopnosti po jmenování dostatečně připomněl bulvár. Ostatně ještě dlouho se zpěvu věnoval. Až do roku 2014 zpíval v českobudějovickém swingovém orchestru Metroklub Big Band a poté příležitostně hostoval v dalších českobudějovických tanečních orchestrech Valdaband a Fordance Orchestra.

Mezitím ovšem studoval. Nejdříve na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kde absolvoval v roce 2012, a souběžně se vrhnul na sesterské Fakultě sociálních věd i do studia médií. Druhý magisterský titul získal o rok později.

A po škole už začala kariéra u ministra financí Andreje Babiše. Pro něj se stal expertem na klíčový obor zdravotnictví. Tomu se finance věnují zejména kvůli penězům, které putují do zdravotních pojišťoven. Vojtěch se stal tím, kdo pro Babiše přesně zpracovával analýzy, co se děje v resortu, který ve vládě Bohuslava Sobotky ovládali sociální demokraté. Právě výkony koaličního partnera na tomto resortu a samotného ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka si vzal Andrej Babiš na mušku. A Vojtěch mu dodával munici.

Když se role v koalici po volbách v roce 2017 otočily, dostal Vojtěch na starosti resort, který mimochodem je klíčový pro podnikání Andreje Babiše. Přes reprodukční kliniky a další zdravotnická zařízení v něm má díky společnosti Hartenberg nainvestovány miliardy korun.

Reklama

Doporučované