Hlavní obsah

Babišova sázka na selský rozum. Teď už je pozdě, říkají experti k opatřením

Foto: Pixabay

Roušky musí nově nosit ve vnitřních prostorech všichni. Přísnější verze opatření přitom byla připravena už v půlce srpna.

Reklama

Podle odborníků leží část viny za aktuální situaci s covidem-19 v opožděné reakci vlády. Ta teď sahá po krocích, které dřív smetla ze stolu.

Článek

Rapidní nárůsty nakažených koronavirem přinutily tento týden vládu k nařízení plošného nošení roušek ve vnitřních prostorách po celém Česku.

„Teď už je pozdě a bude to mít dalekosáhlý důsledek. Je otázka, zda se to podaří zastavit. Momentálně jsme si zadělali na průšvih,“ uvedl v rozhovoru pro DVTV molekulární biolog Omar Šerý. Případný efekt opatření se podle něj projeví nejdřív za deset dní.

Kritika ohledně rychlosti, s jakou vláda opatření v minulých týdnech přijímala, se nyní ozývá napříč odbornou veřejností.

Babišův selský rozum

Právě roušky přitom byly středobodem debat a vládních veletočů v půlce srpna, kdy ministerstvo strategii pro zářijové dny chystalo - původně oznámilo přísnější verzi opatření navrženou týmem epidemiologa Rastislava Maďara.

„Jsem trochu v šoku z toho, co vypadlo z Ministerstva zdravotnictví. Vůbec se mi to nelíbí. Používám selský rozum a plno věcí mi hlava nebere,“ odmítl tehdy premiér Andrej Babiš záměr zavést od září roušky povinné například v MHD, obchodech, školách nebo restauracích.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) proto následně už oznámené kroky zrušil a zvolil mírnější postup. Z nařízení vyjmul školy, obchody i restaurace - s příslibem dalšího postupu dle semaforu. Připomeňme, že denní nárůsty nakažených tehdy stoupaly k hodnotám mezi 200 až 300 případy. Nyní se šplhají přes tisícovku.

Srpnové neshody zároveň byly důvodem pro odchod epidemiologa Rastislava Maďara z ministerské expertní skupiny - po vládních veletočích okolo pravidel oznámil, že nemá důvod snášet „podpásové útoky“ a spolupráci ukončil.

Teď se vláda s přibližně třítýdenním zpožděním k jeho návrhům vrátila - spěšně a ze dne na den.

„Před třemi týdny byla diametrálně odlišná situace. Podle semaforu bylo jen minimum lokalit, kde hrozilo komunitní šíření, a nebylo nutné nařizovat plošné opatření,“ odvracel premiér dotazy serveru Novinky ohledně toho, zda původních kroků nelituje.

Epidemiolog Rastislav Maďar se k aktuálním postupům ministerstva nechce v rozhovorech vyjadřovat, Seznam Zprávám však zaslal své vyjádření.

„Roušky jsou preventivní opatření a jako takové se musí použít včas. Nemůže se čekat na zhoršení situace na semaforu, tehdy už se navíc k rouškám musí použít skupina takzvaných represivních protiepidemických opatření. Ty už ale bolí ekonomicky,“ míní epidemiolog.

Prevenci přirovnal k očkování, které je také třeba aplikovat předtím, než vypukne epidemie.

„To, co vidíme teď, jsou navíc stále dozvuky z konce srpna. Co nám udělal s epidemiologickou situací začátek školního roku, uvidíme od konce týdne dále. Pozitivní výhled to ale není,“ dodal.

Zaděláno na průšvih?

Že vláda zaspala a veřejnost upadla ohledně covidu-19 do příliš velké letargie, si myslí i ředitel Biologického centra Akademie věd a virolog Libor Grubhoffer.

„Vysvětlení dnešní neutěšené situace je opravdu v tom, že jsme se příliš ukonejšili. Otrnulo nám. Když to začalo vypadat v červnu dobře, tak naším hlavním tématem se stalo, kam pojedeme na dovolenou a že je třeba zachraňovat cestovní kanceláře a cestovní ruch obecně,“ míní odborník.

Znepokojuje ho ale i situace okolo testovacích kapacit a celkové připravenosti systému.

„Vyjděme z toho, že máme varujícím způsobem narůstající počet případů. Je zjevné, že nemáme laboratorní kapacity k tomu, abychom testovali všechny reálné i potenciální kontakty. V tom myslím Ministerstvo zdravotnictví se svou rádoby chytrou karanténou velmi podcenilo situaci,“ dodává.

Česko má od pátku nově hned několik okresů s počínajícím komunitním šířením koronaviru, zemi zároveň na seznam rizikových zemí přidalo Dánsko nebo Švýcarsko, Německo se pro podobný krok rozhodlo v případě Prahy.

„Mám podezření, že lidé, kteří tu u nás mají boj s epidemií na starost, ta benevolentní uvolnění udělali tak trochu záměrně. Aby se ukázalo, jak moc se to rozjede a jak potřebná jsou ta omezující opatření. Všechna restriktivní opatření z mého pohledu trochu ukvapeně zmizela na počátku července. A čím míň je opatření, tím snazší má virus šíření v populaci. Takže se to dalo čekat,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy imunolog Václav Hořejší.

V Česku za čtvrtek přibylo téměř 1400 nových případů koronaviru - úterní rekord se tak překročil o víc než 200 případů. Přibývá přitom i hospitalizovaných a pacientů ve vážném stavu. I čísla za pátek jsou rekordní: V Česku přibylo 1447 nakažených.

Nemocnice zatím hlásí dostatek volných lůžek pro nemocné s covidem-19, očekává se však, že se celková situace bude nadále zhoršovat. Například podle šéfky pražských hygieniků Zdeňky Jágrové bude takový vývoj pokračovat ještě nejméně 14 dní.

Reklama

Doporučované