Hlavní obsah

Ministr zemědělství v demisi odvolal ředitele Lesů ČR Szóráda. Ten to zdůvodnil kůrovcovou kalamitou

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (ANO) odvolal generálního ředitele Lesů ČR. Ten odvolání zdůvodnil dlouhodobým problémem s kůrovcem. Milek podrobnosti teprve poskytne.

Reklama

Článek

„Má na toto rozhodnutí právo. Nikdy jsem netvrdil, že jsem ten nejlepší kandidát na světě,“ řekl Daniel Szórád poté, co jej Milek odvolal z funkce generálního ředitele Lesů ČR. Rozhodnutí ministra zemědělství zdůvodnil dlouhodobým problémem s kůrovcem. Kritice za současný stav kůrovcové kalamity státní podnik Lesy ČR čelil už delší dobu. Podle ekologů a České inspekce životního prostředí totiž zanedbal preventivní opatření proti tomuto škůdci.

Odvolaný ředitel ale za kůrovcovou kalamitu vidí extrémní výkyvy počasí. Především sucho, které udeřilo i letos na jaře a kůrovec díky teplu mohl začít létat o měsíc dříve než loni. Nasazená obranná opatření proti kůrovci jsou podle Szóráda na hraně toho, co lze zvládnout.

Podniku v letošním prvním čtvrtletí klesl hrubý zisk meziročně o 27 procent na 1,25 miliardy korun z předchozí 1,72 miliardy korun. Za propadem podle podniku stojí nejen kůrovcová kalamita, ale i významné snížení cen dřeva. Ministerstvo zemědělství nicméně současnou situaci s kůrovcem označuje za tu největší kalamitu v novodobé historii českého lesnictví.

Kvůli kůrovci se měnila v poslední době i lesnická vyhláška, díky které bude moci stát nově řešit kalamitu podle krizového zákona. Exekutiva při vyhlášení krizového stavu bude mít větší pravomoci. Podle vyhlášky také lesníci nebudou muset prioritně vyhledávat suché, mrtvé stromy, jež už kůrovec opustil, budou muset těžit stromy napadené tímto broukem, ze kterých ještě nevylétl.

Od roku 2013 Lesy ČR odvádějí do státního rozpočtu část peněz našetřených z minulých zisků. V závěru loňského roku podnik státu odvedl 3,05 miliardy korun. Byl to nejnižší odvod od roku 2013. Za posledních pět let Lesy ČR do státního rozpočtu poslaly 29,37 miliardy korun.

Szórád byl ředitelem podniku od dubna 2014, kdy ho jmenoval tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dříve působil ve společnosti IKEA Industry. Jeho bratr Luděk je prokuristou v Kloboucké lesní, která se státních tendrů na zpracování dřeva účastní.

Reklama

Doporučované