Hlavní obsah

Ministryni přistihli v přímém přenosu, jak podvádí

Foto: vláda.cz

Diváci si udělají obrázek sami, uvedla v předvolební debatě ministryně Dostálová a následně byla usvědčena z překrucování citací. (Ilustrační snímek)

Reklama

Vyšetříme zdroj otravy Bečvy během hodin, slíbil ministr Brabec před rokem. Jeho kolegyně z vlády Klára Dostálová se v televizní debatě snažila slib překroutit.

Článek

V rámci předvolební debaty na České televizi kritizovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, že média překroutila slova jejího vládního kolegy Richarda Brabce (ANO), sama ovšem jeho slova uvedla jinak, než jak byla napsaná. Sama tak byla v přímém přenose přistižena při zkreslování citací.

Celý spor v debatě se točil kolem vloni otrávené řeky Bečvy. Ministr životního prostředí koncem září na sociální síť Twitter napsal, že viník otravy bude nalezený v řádu hodin. Ve skutečnosti stále panují nejistoty ohledně viníka. Podle policie za únikem stojí firma Energoaqua z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm. Verzi kriminalistů však část vědců zpochybňuje.

Ministryně Klára Dostálová se v úvodu pořadu snažila slova kolegy interpretovat tak, že zdrojem otravy myslel látku, která řeku otrávila, a ne místo, odkud do řeky unikla.

„Jestli dovolíte, tak já to budu přesně citovat a myslím si, že si diváci udělají obrázek sami, že skutečně to pan ministr neřekl tak, jak to média potom reprodukovala,“ uvedla ministryně Dostálová, než začala číst slova svého kolegy.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

„Takže cituji: V podobných situacích je klíčové zjistit, jaká látka znečištění způsobila. To se v případě Bečvy podařilo až včera. Pracovalo na tom souběžně několik různých laboratoří po celé České republice. Věříme, že najít zdroj znečištění bude otázkou hodin,“ pokračovala Klára Dostálová.

Ve skutečnosti ale tweet ministra životního prostředí zněl jinak a moderátor na to ministryni upozornil. Ministryně vynechala klíčovou pasáž, kde Richard Brabec zmiňoval, že jde o kyanidy. „Teď, když víme, že šlo o kyanidy, věříme, že najít zdroj znečištění bude otázkou hodin,“ zní ve skutečnosti konec tweetu.

„Já to mám tady takto napsáno, tak se omlouvám,“ reagovala ministryně Dostálová na dotaz, proč tweet citovala jinak.

„Paní ministryně tady dost lakuje,“ okomentoval pirátský poslanec Martin Jiránek, který se jako lídr kandidátky také účastnil debaty ve studiu ČT.

Co se stalo v řece Bečvě

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku 20. září 2020 v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Reklama

Doporučované