Hlavní obsah

Místnosti zlínské radnice ponesou jména Tomáše Bati či Dominika Čipery

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

První z nich, doposud zasedací místnost 101, byla rekonstruována a je věnována památce generálního ředitele Baťových závodů a starosty města v letech 1932 až 1945 Dominika Čipery.

Článek

Jména Tomáše Bati, Dominika Čipery a Františka Štěpánka ponesou zasedací místnosti v budově zlínské radnice. „Po Dominiku Čiperovi bude další osobností, podle níž se bude jmenovat zasedací místnost 131, je učitel a později továrník František Štěpánek, který byl starostou v letech 1908 až 1919. Třetí místnost doposud nazývaná číslem 202 bude upomínat na továrníka Tomáše Baťu, který byl starostou v letech 1923 až 1932,“ uvedl mluvčí radnice Tomáš Melzer.

„Jsme přesvědčeni, že si tyto osobnosti, které zásadně přispěly k rozvoji města Zlína, zaslouží připomenout, a to zvláště v následujícím roce, kdy město Zlín oslaví 700 let od založení. Jsem rád, že Rada města Zlína tento návrh podpořila,“ uvedl náměstek primátora Pavel Brada (ANO).

Dominik Čipera se stal starostou po tragickém úmrtí Tomáše Bati, který v roce 1932 zahynul při letecké havárii. Čipera se zasadil o vznik politického okresu Zlín v roce 1935 a k přičlenění dalších obcí ke Zlínu tak, aby mohl vzniknout takzvaný Velký Zlín. „V jeho éře se rovněž ve Zlíně otevírá gymnázium, studijní ústav a město buduje městské byty na ulicích Kvítková a Lorencova. I přes svou obrovskou práci pro Zlín a pro firmu Baťa a navzdory jeho podpoře protinacistickému odboji byl hned po roce 1945 zbaven jak funkce starosty města, ale i vedeni Baťových závodů. Od června do srpna 1945 byl držen ve vazbě a věznění mu podlomilo zdraví. Byť byl Národním soudem v roce 1947 i díky podpoře odboji osvobozen, v únoru 1948 emigroval do Kanady a v prosinci 1948 byl v novém soudním a již kompletně zmanipulovaném procesu odsouzen ke 12 letům vězení. Mimo to ztratil veškerý majetek,“ uvedl mluvčí.

„Dominik Čipera má můj hluboký obdiv. Cítím, že jako město máme vůči němu velký dluh, a proto považuji za zásadní, aby byl připomínán. Jako výraz úcty k jeho osobě, a poděkování za jeho práci pro Zlín, jsme největší jednací místnost kompletně rekonstruovali a pojmenovali právě po něm,“ uvedl Brada.

Reklama

Související témata:

Doporučované