Hlavní obsah

Místo cely narámek. Po osmi letech se blíží změna pro dva tisíce vězňů

Elektronické náramky pro odsouzené se mohou konečně rozšířit i v Česku.

 

Reklama

Díky možnosti domácího vězení se sníží náklady na vězně.

Článek

Po osmi letech neúspěšných pokusů vybralo Ministerstvo spravedlnosti firmu, která dodá elektronické náramky pro odsouzené. Dodavatelem bude společnost SuperCom.

V první fázi firma poskytne za 15,5 milionu korun 280 vězeňských náramků. V dalších letech až dva tisíce kusů. Celkově se cena za šest let spolupráce vyšplhá na 93 milionů korun.

„Rozdíl mezi náklady na vězně ve věznici a v domácím vězení je dramatický. V prvním případě je cena tisíc sto korun na každý den. Oproti tomu odsouzený s náramkem bude denně stát jen 120 korun, přičemž padesát korun z toho bude hradit sám. Náklady na jeden náramek se nám vrátí za jeden rok,“ přiblížil ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Náramky bude možné využít pro efektivnější kontrolu výkonu trestu domácího vězení a také pro některé vazebně stíhané lidi. Za jednu z hlavních výhod zařízení ministerstvo označuje možnost obviněného či odsouzeného zůstat v kontaktu s rodinou a docházet do zaměstnání.

„Předpokládáme, že po tomto alternativním trestu budou soudci sahat tam, kde teď ukládají krátký trest nepodmíněného vězení, nebo tam, kde ukládají podmínku," uvedl Pelikán.

Trest domácího vězení existuje od roku 2010, soudci jej však ve větším měřítku nevyužívají. Důvodem může být právě skutečnost, že kontrolu domácích vězňů zatím nezajišťují nepřetržitě elektronické náramky, ale namátkově probační pracovníci.

Reklama

Související témata:

Doporučované