Hlavní obsah

Na druhou dávku čekalo šest lidí, Slovensko končí se Sputnikem

Foto: Profimedia.cz

Očkování ruskou vakcínou Sputnik V na Slovensku.

Reklama

Na Slovensku končí očkování Sputnikem V. Úterý je poslední den, kdy lze v zemi aplikovat druhou dávku ruské vakcíny proti nemoci covid-19.

Článek

Očkovací látce, kterou v únoru nakoupila tehdejší vláda Igora Matoviče, končí ve středu expirační lhůta. Ještě v pondělí čekalo na druhou dávku Sputniku V šest lidí, uvedla mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Rusko odkoupilo 160 000 dávek zpět

Do pondělí se na Slovensku aplikovalo 37 021 dávek Sputniku. „Celkem je tudíž na Slovensku vakcínou Sputnik V naočkovaných něco přes 18 500 lidí,“ citovala Eliášovou agentura TASR. Celkem se na Slovensko přivezlo 200 tisíc dávek, a mohlo se tak naočkovat 100 tisíc lidí.

Další dávky z celkem 2 milionů objednaných už Slovensko nepřevzalo. Na 160 000 nevyužitých dávek z první zásilky pak od Slováků koupilo Rusko. Zaplatilo identickou cenu, za kterou je nakoupili Slováci.

S očkováním Sputnikem se po nejasnostech a doplňujících laboratorních testech v Maďarsku začalo očkovat na začátku června. Původně platil pro zájemce věkový limit od 18 do 60 let.

Sputnikem se nakonec v červenci nechal naočkovat i expremiér a současný ministr financí Igor Matovič. Ještě na konci května ale tvrdil, že by mu očkování Sputnikem znemožnilo pracovní cesty do zahraničí. Právě šéf hnutí OLaNO nákup ruské vakcíny začátkem roku společně s tehdejším ministrem zahraničí Markem Krajčím prosadil.

Nákup vakcíny, která stále nemá povolení od Evropské lékové agentury, proběhl na konci února tajně a bez souhlasu koaličních partnerů. Matovič letadlo s prvními dávkami Sputniku osobně vítal na letišti v Košicích. Politik tvrdil, že má o očkování Sputnikem zájem minimálně půl milionu Slováků.

Tajný nákup ruské vakcíny ale prohloubil koaliční krizi a po týdnech vyústil ve vynucený Matovičův odchod z křesla předsedy vlády. Ve funkci skočil i ministr Krajčí. Matovič pak už jako ministr financí ve vládě Eduarda Hegera nákup Sputniku hájil a prosazoval jeho použití.

Kvůli Sputniku jel do Moskvy a několikrát do Budapešti. U maďarského premiéra Viktora Orbána zařídil i testy ruské vakcíny v maďarských laboratořích a ostře kritizoval slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv, protože odmítl vakcínu doporučit pro použití kvůli nedostatku informací. Do sporu se dostal i s novým ministrem zdravotnictví Vladimírem Lengvarským.

V očkování proti covidu-19 Slovensko pokulhává za průměrem EU. Ukončené očkování mají na Slovensku dvě pětiny obyvatel, zatímco průměr EU je zhruba 57 procent. Zvýšit zájem o očkování zatím výrazněji nepomohla ani loterie o finanční ceny, kterou prosadil ministr Matovič.

Reklama

Doporučované