Hlavní obsah

Místopředseda ČSSD: Že jsme trdla a matláci? Stalo se, co se stalo

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl místopředseda ČSSD Jiří Běhounek.

Reklama

Článek

Jan Birke na Misterstvo kultury a Lubomír Zaorálek na zahraničí. Původní plán ČSSD nevyšel a Tomáše Petříčka by nakonec měl vystřídat v čele resortu náměstek Jakub Kulhánek. Co to vypovídá o sociální demokracii?

V Ptám se já odpovídal nový místopředseda ČSSD Jiří Běhounek.

Ačkoliv to po víkendovém sjezdu sociální demokracie vypadalo rovnou na dvě ministerské změny, Lubomír Zaorálek po dohodě s vedením ČSSD zůstane ministrem kultury a nepřesune se na Ministerstvo zahraničí. Tam naopak zamíří náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek, který by měl nahradit v pondělí odvolaného Tomáše Petříčka.

Lubomír Zaorálek nabídku odmítl s tím, že Ministerstvo zahraničí bylo „vykucháno“ a silné kompetence přešly jinam, okomentoval tak evropskou politiku či vytvoření zmocněnce pro Rusko. Podle Jiřího Běhounka ale Lubomír Zaorálek o nabídce věděl dopředu a pravděpodobně změnil názor. „Lubomír Zaorálek o tom věděl, v mezidobí asi došel k jiným závěrům,“ řekl Běhounek a dodal, že vládní rošádu okolo ministrů ČSSD za zmatenou nepovažuje. „Co bylo trochu zmatené, byla reakce kolegy Zaorálka,“ dodal.

Běhounek navíc zkritizoval současného ministra kultury Lubomíra Zaorálka za to, že s ním před tiskovou konferencí své rozhodnutí nepřijmout post ministra zahraničí nekomunikoval, a chybná prý byla i celková komunikace sociální demokracie k veřejnosti. „Musíme si z toho vzít poučení a neblbnout,“ dodal.

Běhounek se ohradil, že by chybou byla samotná snaha vyměnit šéfy dvou resortů pod vedením sociální demokracie: „Točíte to na tom, že jsme trdla a matláci, stalo se, co se stalo…“ bránil se.

Místopředseda ČSSD chválil nového kandidáta na šéfa resortu zahraničí, náměstka Jakuba Kulhánka, se kterým má údajně dobrou zkušenost z jednání Ústředního krizového štábu. Kulhánek v minulosti mimo jiné působil v čínské skupině CEFC, jejíž hlavní figurou na české straně byl exministr obrany a současný šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. „Nevím, co by vás ještě všechno mělo znepokojovat. Mě to z nervozity nevyvádí, pokud vím, tak byl analytik, neřešil žádné obchodní kontrakty,“ komentoval Běhounek.

Udělala sociální demokracie se snahou vyměnit ministry v krizové době správně? A co říká Běhounek na kritiku některých členů ČSSD? Snaží se sociální demokracie sbližovat s prezidentem Zemanem?

Poslechněte si rozhovor v úvodním podcastu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované