Hlavní obsah

Další veletoč ve vládě. Zaorálek zůstává na kultuře, zahraničí povede Kulhánek

Foto: vlada.cz

Lubomír Zaorálek zůstane ministrem kultury.

Reklama

aktualizováno •

Lubomír Zaorálek zůstane ministrem kultury. Ministrem zahraničí se stane Jakub Kulhánek, současný náměstek na Ministerstvu vnitra.

Článek

Lubomír Zaorálek po dohodě s vedením ČSSD zůstane ministrem kultury a nepřesune se na Ministerstvo zahraničí. Tam naopak zamíří náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek. Nahradí tak Tomáše Petříčka, kterého v pondělí prezident Miloš Zeman z ministerské funkce odvolal. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

O nominaci Kulhánka už byl podle Onderky informován prezident Miloš Zeman. „Pan prezident o jménu ví. Nevím o tom, že by sdělil jakékoli výhrady,“ řekl Onderka. Více se k věci podle něj vyjádří ve středu Hamáček. Onderka očekává, že ke jmenování nového ministra dojde v řádu dnů.

Podle předsedy ČSSD Petříček na Ministerstvu zahraničí skončil proto, aby byla strana před volbami srozumitelná. Odmítl to, že ho navrhl odvolat kvůli prezidentovi, který ministra dlouhodobě kritizoval a nedávno k jeho odchodu vyzval. Vedením diplomacie je od pondělí dočasně pověřen Hamáček.

Nabídku na funkci ministra kultury následně dostal poslanec ČSSD a náchodský starosta Jan Birke. Lubomír Zaorálek měl přejít do vedení Ministerstva zahraničí. Ten ale nabídku odmítl. Ministerstvo zahraničí bylo podle Zaorálka „vykucháno“, silné kompetence přešly jinam, řekl k evropské politice či vytvoření zmocněnce pro Rusko. Chtěl tak vést diskuzi o podmínkách pro svůj případný přestup s premiérem Andrejem Babišem i předsednickým šéfem Hamáčkem.

Na Birkeho nezbylo místo

Zaorálek se nakonec kousl natolik, že vedení sociální demokracie usoudilo, že raději na pozici ministra zahraničí najde někoho jiného.

Zaorálkovi se jednak nechtělo od rozdělané práce na kultuře, zároveň se mu příliš nezdálo, že by se z poměrně klidného rezortu měl přesunout na post ministra zahraničí, kde by byl vzhledem k ožehavým tématům jako dostavba Dukovan či ruské vakcíny Sputnik V mezi dvěma mlýnskými kameny - prezidentem Zemanem a premiérem Babišem.

Tím, na koho nakonec nezbylo ve vládě místo, je náchodský poslanec Birke. Ve večerním prohlášení uvedl, že nástup do vlády vnímal jako žádost a úkol od vedení strany, ale že sám se nikam nehrnul. „To vše samozřejmě platilo za předpokladu, že stávající ministr kultury přechází řídit Ministerstvo zahraničí, jak bylo dohodnuto. Vzhledem k tomu, že tato varianta padla, není aktuální ani má pomoc na Ministerstvu kultury, o kterou jsem byl vicepremiérem Janem Hamáčkem požádán,“ uvedl Birke.

Ruština a čínská spojka

Jakub Kulhánek patří dlouhodobě k blízkým spojencům ministra vnitra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

Když v červenci 2018 nastupoval do pozice politického náměstka vicepremiéra, Hamáček na jeho adresu poznamenal: „Patří mezi mé nejbližší spolupracovníky. Bude mi pomáhat při řízení chodu úřadu. Mimo jiné chci také využít jeho specializace na zahraniční a bezpečnostní politiku při koordinaci spolupráce a aktivit v rámci EU.“

Kulhánek na sebe upozornil v minulosti několika momenty. V roce 2016 se musel pakovat z pozice náměstka ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, když neprošel výběrovým řízením, které musel absolvovat podle zákona o státní službě.

Týdeník Respekt tehdy uvedl, že Kulhánkovi podlomila nohy zkouška z ruštiny a spekulace, nakolik byl hodnověrný jeho jazykový certifikát z Kyjeva. „Luboš (Zaorálek) teď musí být jak v Jiříkově vidění. Nejdřív od Lichtenberga, kterého fakt nemusí, zjistí, že už nebude ministrem kultury, aby se teď dozvěděl, že ministrem zahraničí bude člověk, kterého před lety jako ministr vyhodil,“ komentoval současnou situaci pod příslibem anonymity zdroj redakce blízký vedení ČSSD.

Po konci v Černínském paláci Kulhánek působil v soukromém sektoru, konkrétně v čínské skupině CEFC, jejíž hlavní figurou na české straně byl exministr obrany a současný šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Jakou roli Kulhánek v čínské skupině, kterou po finančních a politických problémech v domovské zemi nahradila v Česku skupina Citic Group, sehrával, se přesně neví.

V roce 2018 pak zamířil za Hamáčkem na vnitro, odkud by se nyní měl přesunout do šéfovské kanceláře Černínského paláce.

Reklama

Doporučované