Hlavní obsah

Zaorálek si pro přestup klade podmínky. Babiš ustoupit nehodlá

Foto: Profimedia.cz

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se zatím nestane ministrem zahraničních věcí. Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček mu post nabídl kvůli konci exministra Tomáše Petříčka.

Článek

Ministr kultury Lubomír Zaorálek ani v úterý definitivně neřekl, zda se stane ministrem zahraničí. „Dnes vám neřeknu konečný postoj, ale zdůrazním, že mi připadá normální pokračovat na ministerstvu kultury,“ oznámil na tiskové konferenci ministr kultury Lubomír Zaorálek.

ČSSD hledá nového ministra zahraničí poté, co Jan Hamáček těsně po sjezdu strany nechal odvolat ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

„Rozumím předsedovi, že potřebuje řešit situaci na uvolněném ministerstvu. Mně to přijde trochu jako danajský dar,“ řekl Zaorálek. Podle něj už v dnešních dnech ministr zahraničí nemá takové kompetence, jaké měl za jeho dřívějšího vedení v letech 2014 až 2017.

Vláda podle něj v zahraniční politice nemluví jedním hlasem, resort zahraničí označil za „vykuchaný úřad“. „Jestliže sociální demokracie chce toto ministerstvo, tak to musí být ministerstvo, které má váhu a není tady jenom jako dekorace,“ dodal Zaorálek.

Stanovil si dvě podmínky – že se změní kompetence na ministerstvu zahraničí a že na ministerstvo kultury nastoupí někdo dostatečně kompetentní. Chce o tom jednat s premiérem. Zmínil například vyjednávání v Evropě o vakcínách, jež řeší premiér, nebo funkci zmocněnce pro Rusko, kterou zastává ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

Babiš: Nevím o tom, že by si ministr měl klást podmínky

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Rádio Impuls řekl, že Zaorálkovi nerozumí, pokud si ale bude přát, aby se s ním sešel, přijme ho. Předsedovi vlády se ale nelíbila tisková konference, řekl, že by Zaorálek mohl jít klidně do Národního divadla. Premiér Lidovým novinám také řekl, že se nehodlá bavit se Zaorálkem o pravomocích.

„O tom, že by si kandidát na ministra měl klást jakékoli podmínky, nic nevím. Rozsah a podmínky výkonu práce ministra jsou předem jasně dané. Koordinace agendy EU je po mnoho let v působnosti Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády pod vedením premiéra, který je členem Evropské rady. Tak je to podle mého názoru správně a tak to určitě zůstane,“ sdělil serveru Lidovky.cz Babiš.

Zaorálek také uvedl, že na ministerstvu kultury zůstává řada projektů, které chce dokončit. Také je uprostřed vyjednávání ohledně pravidel pro možnost konání kulturních akcí v době pandemie. Právě kvůli nejistotě v sektoru žádají Zaorálkovo setrvání v čele úřadu zástupci kulturních institucí.

„Není mi jedno, co se s tím stane. Neříkám, že jsem nenahraditelný. Pokud přijde člověk, který hluboce rozumí kultuře, tak mu to rád předám, i když je to šest měsíců před volbami,“ dodal Zaorálek.

Zaorálka by měl na postu ministra kultury nahradit poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke. Ten už pro Seznam Zprávy v pondělí potvrdil, že dostal nabídku na funkci ministra kultury – a „s úctou a pokorou“ ji přijal. Podle prezidenta Miloše Zemana by šlo o dobrého kandidáta.

Podle části opozice bylo rozhodujícím důvodem pro Petříčkovo odvolání především přání prezidenta Miloše Zemana. To ale šéf ČSSD Jan Hamáček popřel. „Není to rozhodnutí pana premiéra ani pana prezidenta. Je to rozhodnutí sociální demokracie a doufám, že po této změně bude působit srozumitelněji,“ komentoval konec Petříčka.

Podle předsedy ODS Petra Fialy už ČSSD nemá svoji politiku, pouze plní přání Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je odvolání Petříčka výsledkem vnitrostranického boje v ČSSD. Bartoš ocenil Petříčkův přístup ke stavbě nového bloku jaderné elektrárny Dukovany, kde podle něj respektoval stanovisko bezpečnostní skupiny a nesouhlasil s přizváním Ruska a Číny do tendru.

„Přáli bychom si ale, aby podobně zásadovou politiku zastával kontinuálně po celou dobu v úřadu a například se silněji postavil proti problémovým politickým trafikám – příkladem je návrh na Adama Vojtěcha jako velvyslance ve Finsku,“ napsal ČTK.

SPD a KSČM změnu uvítaly

Naopak předseda KSČM Vojtěch Filip rozhodnutí uvítal. „Je to zejména jeho nekompetencí a absencí vlastního názoru. Bylo veřejným tajemstvím, že realizoval politické postoje pana Pocheho, nikoli své,“ poznamenal k odvolání Petříčka.

Také hnutí SPD podle svého šéfa Tomia Okamury po odvolání dlouho volalo. „Tomáš Petříček nehájil zájmy České republiky, ale zájmy Bruselu a Berlína. Za výměnou je bezesporu tlak pana prezidenta, jelikož Petříček vykonával politiku v souladu s programem ČSSD,“ uvedl.

Reklama

Doporučované