Hlavní obsah

Mladá Saúdka uprchla od rodiny. Zabarikádovala se v hotelu v Thajsku

Dívka ze Saúdské Arábie utekla před rodinou a dohodnutým sňatkem.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Thajské úřady chtějí dívku deportovat. Ta se obává, že ji příbuzní po návratu zabijí. Německo uvažuje, že dívce udělí azyl.

Článek

Osmnáctiletá dívka ze Saúdské Arábie Rahaf Kunúnová, která utekla před rodinou a nuceným sňatkem, se zabarikádovala v hotelovém pokoji na thajském letišti v Bangkoku. K činu ji donutil nátlak ze strany thajského imigračního úřadu, který ji chtěl deportovat zpět na Blízký východ.

Dívka, která si založila twitterový účet pod jménem Rahaf Mohammed al Qunun, uvádí, že se snaží uprchnout od své rodiny, která se nyní nachází v Kuvajtu. Při rozhovoru pro CNN Rahaf řekla, že původně chtěla letět do Austrálie, nakonec se ale rozhodla pro Thajsko. Na thajském letišti na ni ale čekali zástupci saúdskoarabského velvyslanectví, kteří jí sebrali pas.

V rozhovoru s agenturou Reuters osmnáctiletá Rahaf Kunúnová uvedla, že v případě návratu k rodině se obává o svůj život. „Moji bratři, rodina a lidé ze saúdskoarabského velvyslanectví na mě budou v Kuvajtu čekat. Zabijí mě. Můj život je v nebezpečí. Moje rodina mi vyhrožuje smrtí za ty nejbanálnější věci,“ řekla.

Na dotaz, proč se rozhodla utéci do Austrálie, Saúdka popsala, že dlouhodobě čelila fyzickému, verbálnímu a citovému zneužívání ze strany mužských rodinných příslušníků. „Nenechají mě řídit auto ani cestovat. Utlačují mě. Miluji život a práci, jsem velmi ctižádostivá, ale rodina mi brání žít život naplno,“ citovala Kunúnovou agentura Reuters. „Vyhrožují mi a nedovolují mi pokračovat ve vzdělání,“ dodala a popsala, jak ji rodina věznila šest měsíců v jejím pokoji za to, že si ostříhala vlasy.

Zpravodajskému serveru BBC News Kunúnová řekla, že se zřekla islámu, a proto se bojí násilné reakce příbuzných. Naopak podle výpovědi thajského imigračního úředníka Kunúnová chce útěkem především uniknout předem dohodnutému sňatku. Ve svých příspěvcích na sociálních sítích žena uvedla, že pochází z vlivné saúdskoarabské rodiny, blíže ji ale neidentifikovala. Agentuře Reuters se zatím nikoho z jejích příbuzných nepodařilo kontaktovat.

Dívka nemůže nastoupit do letadla ani opustit letiště. Do situace se vložily skupiny ochraňující lidská práva včetně organizace UNICEF. „Zabarikádovala se v hotelovém pokoji a řekla, že neodejde, dokud jí nebude povoleno setkat se s představiteli OSN,“ informoval na svém twitterovém profilu Phil Robertson, zástupce organizace Human Rights Watch v Asii.

Dívka se snaží získat azyl v jakékoliv zemi. Do věci se vložilo Německo, jehož představitelé začali jednat o možném udělení azylu. Thajští právníci společně sepsali žádost, aby dívce byla udělena výjimka a nebyla deportována, píše BBC.

Jako obyvatelka Saúdské Arábie má v Thajsku nárok pouze na dočasné vízum, pokud má zakoupenou zpáteční letenku s datem odletu do 15 dnů od příletu do Thajska.

Saúdská ambasáda v Bangkoku uvedla, že dívka je držena na letišti, protože nemá zpáteční letenku, a proto bude deportována do Kuvajtu, kde žije většina jejích příbuzných. Dále uvedla, že Saúdská Arábie nemá oprávnění k jejímu zadržování a že úřady jsou ve spojení s dívčiným otcem. Stejnou informaci potvrdilo i saúdské ministerstvo zahraničí.

Robertson pro BBC řekl, že to vypadá, že thajská vláda vymýšlí příběh o tom, jak se Rahaf snažila získat vízum, které jí ale bylo odepřeno. Ve skutečnosti má však zpáteční letenku do Austrálie a původně Thajsko navštívit ani nechtěla. Podle Robertsona thajská vláda spolupracovala se Saúdskou Arábií, čemuž nasvědčuje fakt, že na dívku čekali saúdští velvyslanci na thajském letišti.

Thajský generálmajor Surachate Hakparn řekl pro BBC, že dívka utíká před nechtěným manželstvím a její případ je rodinná záležitost.

Případ Rahaf koreluje s případem Dini Ali Lasloomové, která se v roce 2017 také snažila dostat do Austrálie, kde chtěla žádat o azyl. Na filipínském letišti ji ale zastavili rodinní příslušníci, kteří ji donutili vrátit se zpět do Saúdské Arábie.

K volání o pomoc použila telefon turisty z Kanady, na který natočila video, které zveřejnila na Twitteru. Ve videu říká, že ji rodina zabije. Vývoj případu po návratu do Saúdské Arábie není znám.

Reklama

Doporučované