Hlavní obsah

Mladí Rusové zaplavují Tik-Tok příspěvky na podporu Navalného

Svět bez obalu: Mladí Rusové zveřejňují na Tik-Toku videa na podporu Alexeji Navalnému.Video: RFE/RL

 

Reklama

Videa pro Navalného jsou v aplikaci Tik-Tok velmi populární. Mladí lidé spolu – krom podpory uvězněnému politikovi – sdílejí třeba i návody, jak se vyhnout zatčení při demonstracích za Navalného propuštění.

Článek

Jedna z uživatelek například na Tik-Toku doporučuje před policisty předstírat, že jste Američan. A dovolávat se svých právníků.

Jiní se pochlubili s tím, jak odstraňují ze školních tříd portréty prezidenta Vladimira Putina a nahrazují je podobenkou Alexeje Navalného.

Populární blogerka Aleksandra Mitrošinová se zase na svých 2,5 milionu fanoušků obrátila s otázkou: „Když tohle mohou udělat Navalnému, tak co pak mohou udělat ostatním?“

A i další ruské celebrity začaly na sociálních médiích vyjadřovat své názory.

„Často slyším lidi, jak říkají ‚myslete na své děti‘. A já na ně opravdu myslím,“ říká na videu hudebník Noize MC. „Nechci, aby žily v zemi, kde vás chtějí zabít za to, že máte jiný názor. A když se to nepodaří, tak vás dají do vězení.“

Spisovatel Dmitrij Gluchovský zase ve svém vzkazu vyzývá Rusy: „Je zřejmé, že ho zavřeli, protože jsou vystrašeni jeho politickými aktivitami. Je jasné, že musíme požadovat jeho propuštění.“

„Co se stalo Alexeji Navalnému, je protiprávní a hrozné. Je to známka slabosti a zbabělosti představitelů ruského státu,“ domnívá se ekonom Sergej Gurjev.

Herečka Tatjana Lazarevová věnovala svůj vzkaz přímo Navalnému. „Doufám, že tak dlouho, jak budete žít, tak dlouho, dokud budou vaši milovaní s vámi, a tak dlouho, dokud budeme s vámi my, tak dlouho budete pokračovat ve svém úsilí,“ říká umělkyně.

Přes 180 ruských vědců, herců, režisérů, spisovatelů a dalších veřejně známých osob se podepsalo pod výzvu, která odsuzuje policejní násilí proti demonstrantům a požaduje změnu zákona o demonstracích tak, aby byl v souladu s ruskou ústavou a garantoval občanům právo na pokojná shromáždění.

Mezitím začala policie zatýkat Navalného podporovatele po celém Rusku.

„Den nebo dva dny před protesty začali zatýkat lidi a držet je na policejních stanicích. To se ještě nikdy nestalo,“ uvedl pro Rádio Svobodná Evropa právník Michail Birjukovy.

Rodiče nezletilých byli v Rusku varováni, že budou nést zodpovědnost za to, když se protestů zúčastní jejich děti.

I přes tyto výhrůžky jsou na sociálních sítích zveřejňována další a další videa. Někteří komentátoři však za touto iniciativou vidí snahu odradit mladé Rusy od protivládních protestů.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované