Hlavní obsah

Záběry policejního násilí: Ruští těžkooděnci zaútočili na protestující

Upozornění: Video obsahuje záběry, které zachycují násilí. Video ukazuje policejní zásah proti demonstrantům na podporu Alexeje Navalného.Video: @teamnavalny, @mediazzzona, AP

 

Reklama

Moskevský soud poslal opozičníka Alexeje Navalného do vězení, když jeho dřívější podmíněný trest v délce 3,5 roku změnil na nepodmíněný. Jeho podporovatelé vyšli do ulic. Reakce pořádkových složek byla brutální.

Článek

K dalším protestům ihned po rozhodnutí soudu vyzval tým Navalného. Jako místo demonstrace určil Manéžní náměstí nedaleko Kremlu. To mezitím obsadily bezpečnostní složky a nedalo se tam podle serveru Kommersant dostat.

Kolem 23:00 místního času pochodovalo centrem ruského hlavního města odhadem na 2000 protestujících, informoval server Meduza.

Reakce bezpečnostních složek byla tvrdá. Na sociálních sítích se objevila videa, na kterých je zaznamenána nebývalá policejní brutalita. V úvodním videu naleznete ukázku. Je v ní vidět, jak policisté zadrží projíždějící taxík a vytáhnou z něho utíkajícího demonstranta. Srazí ho k zemi a postupně se v jeho mlácení vystřídá celá řada z nich. Zbitého protestujícího pak odvádí pryč ze silnice. Na dalších záběrech je vidět extrémní zásah proti novináři Fedoru Chudokormovi. Ten komentoval policejní zásah, což se nelíbilo jednomu z přítomných policistů a na novináře zaútočil nebývale brutálně.

Se stejnou razancí policie potlačila protesty i v dalších městech.

Proti uvěznění Navalného se v Rusku zdvihla nebývalá vlna nevole navzdory úředním zákazům a policejním hrozbám. Během protestů zadržela policie přes tisíc stoupenců ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Demonstrace se konaly hlavně v Moskvě a Petrohradu. Další protesty pak probíhaly v Iževsku, Omsku, Čeljabinsku a dalších ruských městech.

Reklama

Doporučované