Hlavní obsah

Hradiště není spokojené s úřadem Jermanové, uvažuje o přestupu k Půtovi

Foto: twitter.com/JermanovaStKraj

Středočeský kraj hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové čelí hrozbě, že jej opustí Mnichovo Hradiště a další obce.

Reklama

Mnichovo Hradiště a okolí uvažuje o tom, zda by nebylo výhodnější být součástí Libereckého kraje. Oblast čítající 22 obcí nyní patří do kraje Středočeského. Panuje tady ale nespokojenost s prací středočeského krajského úřadu.

Článek

Podle starosty Mnichova Hradiště Ondřeje Lochmana (Žijeme pro Hradiště) jsou zástupci regionu s fungováním středočeského krajského úřadu nespokojení dlouhodobě.

„Důvodů je víc. Zmínit mohu například školství. Ve Středočeském kraji je obecně jeho kvalita hodnocená jako nedobrá, dokonce se, myslím, o poslední místo v kvalitě školství ‚přetahujeme‘ s krajem Karlovarským. Ve městě máme pod krajskou správou gymnázium. Když jsem se na jaře během nouzového stavu lidí ze školy ptal, jak s nimi krajský úřad komunikuje, dostalo se mi odpovědi, že obdrželi e-mail s přáním ke Dni učitelů,“ řekl Lochman Seznam Zprávám.

Podle starosty koronavirová krize natvrdo obnažila řadu problémů, o nichž se mluví dlouho. A stejně tak v širší míře otevřela otázku, na kterou v této části Středočeského kraji hledají zatím hypotetickou odpověď také už několik roků – totiž zda by jim nebylo lépe v Libereckém kraji.

„Liberecký kraj byl v řešení covidové krize před Středočeským vždy minimálně o týden napřed. Z krajského úřadu šla ven mezi obce a lidi zřetelná podpora. A tak zatímco sever Čech zvládl první vlnu výborně, ve Středočeském jsme dopadli podprůměrně. Což už byla pro mě i další kolegy starosty a obecní politiky poslední kapka, kdy jsme se naštvali,“ zavzpomínal Lochman.

Zásadním problémem je podle jeho názoru váznoucí komunikace. Až příliš často podle Lochmana z krajského úřadu zaznívají slova jako „nevíme“ nebo „neznáme“. Vadí mu také, že zatímco Liberecký kraj systematicky opravuje silnice, Středočeský je podle něj pouze „flikuje“.

Foto: FB Ondřeje Lochmana

Klíčovým problémem je podle starosty Lochmana váznoucí komunikace s „ústředím”.

„Středočeský kraj musíme změnit, nebo hledat funkčnější alternativu,“ dodal starosta Mnichova Hradiště. I proto jde do říjnových krajských voleb na kandidátce Starostů a nezávislých. Což logicky vybízí k otázce, zda v aktuální diskuzi o přechodu do Libereckého kraje nehraje nepřiznanou roli politika. Vždyť liberecký hejtman Martin Půta je rovněž členem Starostů a nezávislých a do voleb jde jako silný favorit z prvního místa kandidátky Starostů pro Liberecký kraj. Lochman to odmítá. „Ta diskuze se tady vede opravdu dlouho, intenzivně pak od jara, kdy, jak jsem říkal, zvládal Liberecký kraj pandemii mnohem lépe. S volbami nemá společného nic,“ řekl.

Pro případný přechod do Libereckého kraje podle něj hovoří i další skutečnosti. „Jako starosta musím stejně jako kolegové se vším jezdit na Smíchov. Do Liberce je to mnohem blíž. Liberecký kraj, asi i tím, jak je menší, působí mnohem kompaktnějším a dynamičtějším dojmem, má jasnou identitu. Středočeský kraj má nevýhodu už ve své samotné podstatě, jde o prstenec měst a obcí, které spojuje pouze bod uprostřed. Vždyť co má Mnichovo Hradiště společné například s Kladnem?“

Liberec a Mnichovo Hradiště dělí necelé čtyři desítky kilometrů. Praha, kde sídlí Středočeský kraj, je přibližně šedesát kilometrů daleko. Ve středních Čechách je přes 1100 obcí, které podle Lochmana krajské orgány potřebují dnes a denně, v Libereckém kraji jich je 215.

Zastupitelé města teď Lochmana pověřili zpracováním analýzy, která má podrobně rozebrat dopady případné správní změny. Hotová má být na konci letošního roku. Příští rok v únoru by pak měli zastupitelé rozhodovat, zda proces změny správní příslušnosti zahájit.

V případě zahájení změny by se jednalo o zhruba čtyři roky dlouhý proces, kdy by bylo třeba změnit i zákon o územně správním členění státu. Nejprve by se vyjadřovali občané a zastupitelstva, poté by musela změna projít Sněmovnou i Senátem. „Bylo by to mimořádně náročné a museli bychom vyřešit celou řadu technických otázek, jako například dopravní obslužnost. Bohužel se mi ale nezdá, že by se přístup krajského úřad měnil zásadně k lepšímu. Často mám pocit, že pro úřad končí Středočeský kraj Mladou Boleslaví a k nám už nedohlédne. Ležíme v Českém ráji, prezentujeme se jako brána do Českého ráje, ale z kraje se nám v této věci nikdy nedostalo podpory,“ posteskl si Lochman.

Dalším argumentem pro případný přestup do Libereckého kraje jsou historické okolnosti. Do roku 1960 byl totiž tehdejší mnichovohradišťský okres součástí Libereckého kraje, poté byl spojen s okresem Mladá Boleslav.

Což potvrzuje i liberecký hejtman Půta. „Stejně jako Šluknovsko, také Mnichovo Hradiště bylo až do roku 1960 součástí našeho kraje. Při setkáních se zástupci těchto oblastí jsem v uplynulých letech celkem často slýchával stesk po tom, že už do našeho kraje nepatří, ale tím to také vždy skončilo,“ uvedl Půta. „Uvidíme, jak to celé dopadne. Budeme si o tom muset po krajských volbách s panem starostou hodně povídat. Míč je ale teď na straně Mnichova Hradiště, zda se oficiálně rozhodne požádat o přemístění do našeho kraje.“

Seznam Zprávy požádaly o stanovisko také hejtmanku Středočeského kraje Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO). Vyžádala si komunikaci prostřednictvím SMS. Na dotazy, zda se starostou Lochmanem nějaké problémy řešili a zda jsou jí známy důvody, které by u vedení Mnichova Hradiště mohly vyvolat nespokojenost, zatím neodpověděla.

Reklama

Doporučované