Hlavní obsah

Mobilní očkovací tým vyjel do vyloučené lokality Mojžíř v Ústí nad Labem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Do sociálně vyloučené lokality Mojžíř v Ústí nad Labem dnes přijel mobilní očkovací tým. Lidé se registrovali až na místě a poté dostali jednodávkovou vakcínou od firmy Johnson & Johnson.

Článek

Místní uvítali, že nikam nemusí. Řada se rozhodla pro očkování až nyní. Někteří vakcínu odmítli v obavě z následků.

Stan postavil tým Krajské zdravotní mezi paneláky. Okamžitě přilákal pozornost občanů včetně dětí. Zpočátku dění sledovali spíše zdálky. „Myslím, že lidé z této lokality by se nikdy nezaregistrovali, proto jsme přijeli sem. Nechceme, aby se opakovala situace z jara, kdy jsme měli plnou nemocnici,“ řekla hlavní sestra ústecké Masarykovy nemocnice Markéta Svobová.

Práce mobilního týmu je mezi chudými lidmi hlavně psychologická. Od svého příjezdu vysvětlovali zdravotníci, co znamená očkování, jaké jsou účinky vakcíny. „Lidé se musí nejdřív osmělit, jakmile přišli první odvážlivci, začali se trousit další,“ uvedla Svobodová. Za čtyřicet minut aplikoval tým 12 vakcín, celkem jich má na dnešek připraveno sto. „Do velkokapacitního centra chodili lidé z vyloučených lokalit výjimečně, mají problém s registrací přes internet, vyzvednutím certifikátu, takto je to pro ně jednodušší. Výhodou je jednorázová vakcína, protože podruhé by možná nepřišli,“ uvedla Svobodová.

O koronaviru se mezi lidmi v Mojžíři mluví hodně. „Je dobrý, že přijeli sem. Lidi mluví všelijak, že když se dostane injekce, že se umře. Poslouchala jsem to venku a byla jsem z toho úplně vyřízená. Pak jsem se dneska rozhodla, když kluci (synové) měli dvakrát očkování a zvládli to, že půjdu. Rozhodla jsem se až teď, i když jsem trochu věřila i trochu nevěřila,“ řekla Vlasta Nanárová. Až dnes se rozhodl také osmatřicetiletý Jan Vlček. „Bál jsem se covidu, je to lepší,“ řekl. Jeho matka ocenila, že nikam kvůli očkování nemusí.

Ke stanu přicházeli lidé všech věkových kategorií, lavičky sloužící pro odpočinek po vakcíně obsadily děti. „Už jsme měli v rodině dvě úmrtí, zemřel mi tatínek i bratr v souvislosti s covidem. Mám malé děti, jsem na ně sama. Nechala jsem se očkovat, abych tu byla pro ně nadále,“ uvedla Věra Horváthová. Se čtyřmi malými dětmi neměla čas na registraci a dopravu do očkovacího centra, uvedla. „Šla jsem kolem a jeden z příbuzenstva se nechal očkovat a oznámil mi to. Určitě sem dojde hodně lidí, bylo tu dost úmrtí na covid, měli by se asi očkovat,“ řekla.

Obavy z následků po vakcíně u řady lidí převážily nad strachem z nemoci. Skupina žen ve věku mezi třiceti a padesáti lety v hloučku debatovala opodál stanu o očkování. Žádná z devíti se očkovat nenechá, bojí se prý smrti. O tom, že vakcína lidi zabije, se mluví na sídlišti hodně. „Bojíme se všichni,“ poznamela jedna žena ze skupinky, která se rozprchla po prosbě o vyjádření na diktafon.

Do vyloučené lokality dnes vyjel mobilní tým poprvé. K dispozici má zatím kraj 1000 jednorázových vakcín. „Je to cesta, jak lidi tady naočkovat, pokud bude zájem, vrátíme se i sem do Mojžíře,“ uvedla Svobodová.

Reklama

Doporučované