Hlavní obsah

Moderátor Tuna: Ortel je zlo, které vyvolává nenávist, chci proti tomu bojovat

Zpěvák Tomáš Ortel získal 2. místo ve Zlatém Slavíku, jeho skupina totéž. Výsledky vyvolaly protesty už v sobotu při vyhlášení.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Zpěvák Tomáš Ortel a jeho skupina obsadili na letošních Slavících dvakrát 2. místo, to zvedlo ze židle několik lidí, kteří sál Karlínského divadla místo potlesku opustili.

Článek

Výrazný úspěch zpěváka Tomáše Ortela a jeho stejnojmenné skupiny v anketě Zlatý Slavík nejspíš vyvolá vznik nového projektu proti xenofobii.

Už v sobotu se na protest proti Ortelu za sálu Karlínského divadla odebralo několik známých osobností, například frontman romské kapely Gipsy.cz Radek Banga, herečka a zpěvačka Iva Pazderková, nebo moderátor Jan Tuna. Tito lidé nyní plánují, že založí novou iniciativu.

Skupina Ortel a její frontmen jsou často kritizováni za xenofobní texty namířené proti menšinám a jsou spojováni s krajní pravicí. Předloni skupina poskočila ze 105. místa na 4., podle odborníků se do hlasování diváků promítl strach z islámu a migrantů.

Tomáš Ortel dříve působil v neonacistické skupině Conflict 88, jejíž název odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler.

Nahradí Tomáš Ortel Gotta?

Sám Tomáš Ortel při přebírání ceny v kategorii zpěvák roku řekl: „Loni bronz, letos stříbro, já se bojím toho příštího roku.”

Zpěváckou kategorii tradičně s velkým náskokem vyhrává Karel Gott, stalo se tak i letos.

Odchodem ze Slavíků to nekončí, plánujeme proti xenofobii bojovat dál.Video: Anita Baselová

O působení Ortelu v tradiční anketě se diskutuje každý rok.

V loňském roce proti němu bojoval poslanec Jan Chvojka, budoucí ministr pro lidská práva. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání během programu ale neshledala nic, co by porušovalo zákon.

Pořadatelé ankety Musica Bohemica si dokonce nechali vypracovat rozbor právní kanceláře, který ale nenašel důvod do hlasování zasáhnout.

Reklama

Doporučované