Hlavní obsah

Moderátor Tuna: Ortel je zlo, které vyvolává nenávist, chci proti tomu bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Zpěvák Tomáš Ortel získal 2. místo ve Zlatém Slavíku, jeho skupina totéž. Výsledky vyvolaly protesty už v sobotu při vyhlášení.Video: Anita Baselová

 

Zpěvák Tomáš Ortel a jeho skupina obsadili na letošních Slavících dvakrát 2. místo, to zvedlo ze židle několik lidí, kteří sál Karlínského divadla místo potlesku opustili.

Článek

Výrazný úspěch zpěváka Tomáše Ortela a jeho stejnojmenné skupiny v anketě Zlatý Slavík nejspíš vyvolá vznik nového projektu proti xenofobii.

Už v sobotu se na protest proti Ortelu za sálu Karlínského divadla odebralo několik známých osobností, například frontman romské kapely Gipsy.cz Radek Banga, herečka a zpěvačka Iva Pazderková, nebo moderátor Jan Tuna. Tito lidé nyní plánují, že založí novou iniciativu.

Skupina Ortel a její frontmen jsou často kritizováni za xenofobní texty namířené proti menšinám a jsou spojováni s krajní pravicí. Předloni skupina poskočila ze 105. místa na 4., podle odborníků se do hlasování diváků promítl strach z islámu a migrantů.

Tomáš Ortel dříve působil v neonacistické skupině Conflict 88, jejíž název odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler.

Nahradí Tomáš Ortel Gotta?

Sám Tomáš Ortel při přebírání ceny v kategorii zpěvák roku řekl: „Loni bronz, letos stříbro, já se bojím toho příštího roku.”

Zpěváckou kategorii tradičně s velkým náskokem vyhrává Karel Gott, stalo se tak i letos.

Odchodem ze Slavíků to nekončí, plánujeme proti xenofobii bojovat dál.Video: Anita Baselová

O působení Ortelu v tradiční anketě se diskutuje každý rok.

V loňském roce proti němu bojoval poslanec Jan Chvojka, budoucí ministr pro lidská práva. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání během programu ale neshledala nic, co by porušovalo zákon.

Pořadatelé ankety Musica Bohemica si dokonce nechali vypracovat rozbor právní kanceláře, který ale nenašel důvod do hlasování zasáhnout.

Doporučované