Hlavní obsah

Porota pro proces s Trumpem je kompletní. Chybí jen náhradníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: TsvirPixel, Shutterstock.com

Donald Trump čelí obžalobě z falšování finančních záznamů.

Reklama

aktualizováno •

V pondělí začal soudní proces s exprezidentem Donaldem Trumpem. Případ se komplikuje výběrem poroty, která musí mít 12 členů. Ty už se podařilo vybrat, nyní se hledá 6 náhradníků.

Článek

Hledání poroty v prvním trestním procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016, se ve čtvrtek zkomplikovalo, když byli propuštěni dva ze sedmi dosud vybraných členů. Nejprve odstoupila jedna z porotkyň poté, co vyjádřila pochybnosti, zda může být v případu nestranná. Její blízcí a kolegové totiž ze zpráv v tisku vydedukovali, že je členkou poroty. Následně soudce bez uvedení důvodu propustil dalšího porotce, napsala agentura Reuters.

Nedlouho poté ale byli vybráni všichni zbývající členové poroty. Známo je tedy všech 12 členů. Chybí ještě dalších šest, kteří budou sloužit jako náhradníci

Porota se vybírá ze stovek potenciálních členů na základě série otázek, které mají zaručit, že se budou rozhodovat nestranně a nikoliv podle svých pocitů a předsudků. Výběr poroty byl zahájen v pondělí, kdy však soud nevybral žádného člena, jelikož několik desítek lidí uvedlo, že nemohou být nestranní, nebo měli závazky, v jejichž důsledku by nemohli dorazit k soudu ve stanovené termíny.

Jedna z vybraných porotkyň, zdravotní sestra na onkologickém oddělení, však dnes před soudem uvedla, že se na ni obrátili členové rodiny, přátelé a kolegové poté, co se z tisku dozvěděli, že je členkou poroty. „V tuto chvíli nevěřím, že dokážu být spravedlivá a nestranná a že vnější vlivy neovlivní mé rozhodování v soudní síni,“ řekla, načež ji soud funkce porotkyně zprostil.

Krátce nato soudce Juan Merchan propustil dalšího porotce poté, co žalobci upozornili, že soud neinformoval o svých předchozích problémech se zákonem. Soudce si porotce předvolal, aby mu položil další otázky, a následně jej služby zprostil. Důvod však podle Reuters nesdělil.

Soudce Merchan zároveň vyjádřil naději, že by porota mohla být vybrána do konce týdne, což by umožnilo zahájit v pondělí úvodní vyjádření v procesu.

Reklama

Doporučované