Hlavní obsah

Modlete se doma, vyzvala Saúdská Arábie věřící. Mekku ale nezavřela

Foto: Profimedia.cz

Svatyně Kába v Mekce zůstane pro věřící otevřená. Snímek bez lidí je z 5. března, kdy saúdskoarabské úřady svatá místa v Mekce nechaly kvůli koronaviru dezinfikovat.

Reklama

Pandemie koronaviru už ovlivňuje život i v nejkonzervativnější muslimské zemi, Saúdské Arábii. Tamní úřady v úterý oznámily, že uzavírají mešity pro běžné i páteční modlitby. Výjimku mají jen svatá místa v Mekce a Medíně. Úřady lidi nabádají k tomu, aby se modlili doma.

Článek

V mešitách zůstanou otevřena jen místa pro rituální omývání mrtvých, a to jen pro úzký okruh lidí. V televizi to řekl saúdskoarabský ministr pro náboženské záležitosti Abdalatíf al-Šajch. Modlitby za mrtvé budou povoleny jen na hřbitovech, ne v mešitách, dodal.

Saúdskoarabské království registruje podle serveru Saudi Gazette 171 nakažených, nikdo v zemi zatím koronaviru nepodlehl. Vláda přesto přijala drastická opatření - pozastavila tradiční pouť do Mekky, zrušila všechny mezinárodní lety, zavřela školy i většinu veřejných zařízení. Už předtím vláda zastavila práci státních zaměstnanců s výjimkou těch, kteří pracují v sektoru zdravotnictví, armády a bezpečnosti.

Království vedené korunním princem Muhammadem bin Salmánem (známým pod zkratkou MBS) nyní předsedá skupině G20 (dvacítka nejvyspělejších států světa). Na příští týden svolalo virtuální summit, jenž by měl přijít s „koordinovanou politikou na ochranu lidí a záchranu světové ekonomiky“. V úterý už MBS probíral podrobnosti okolo organizace summitu se španělským premiérem Pedrem Sánchezem. Právě Španělsko je jednou z nejvíce postižených zemí koronavirem, nemoci už podlehlo 533 lidí.

V listopadu by měla Saúdská Arábie hostit summit G20, což bude největší událost tohoto druhu na celém Blízkém východě. Země skupiny G20 mají dvě třetiny světové populace a zajišťují 85 procent světového HDP.

Ze 171 nakažených občanů království jich celkem 13 přivezlo nemoc ze zahraničí. Někteří z okolních států regionu, v nemocnici v Rijádu jsou ale hospitalizováni i občané, kteří přijeli z evropských zemí, jako je Velká Británie, Rakousko nebo Švýcarsko. Nemocní jsou také dva občané Filipín, kteří v Saúdské Arábii pracovali a několik lidí zde nakazili.

Obchodní válka trvá

Ani koordinace světového boje proti koronaviru ale Saúdským Arabům nebrání v pokračování cenové války s Ruskem. Saúdští Arabové, kteří jsou neoficiální hlavou ropného kartelu OPEC, s Ruskem po tři roky spolupracovali. Když ale letos na podzim Moskva odmítla snížit těžbu, rozhodli se ji Saúdští Arabové potrestat.

„Saúdští Arabové vědí, že každá země, která kdy zahájila s královstvím cenovou válku, prohrála. Nyní ale čelíme bezprecedentní situaci - vzestupu ropy z břidlice i nástupu COVID-19,“ citoval deník Financial Times Amy Myersovou Jaffeovou z think-tanku Rada pro zahraniční vztahy. „Nízké ceny nemusejí nutně vyvolat novou poptávku,“ myslí si analytička.

Reklama

Doporučované