Hlavní obsah

Mohl být plavecký rekordman. Ve třech letech ale bylo jasné, že mu patří do ruky housle a dotáhl to i do Carnegie Hall

S Pavlem Šporclem za tapírem Borisem, do rodných Budějovic a za dětskými houslovými úspěchy.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Málokdo ví, že rodina houslisty Pavla Šporcla má i jednoho adoptivního člena. Žije v zoo ve Dvorci u Borovan. Pavlovi se tam s ním před kamerami TV Seznam podařilo poprvé za šest let zapózovat tak, jak vždycky chtěl. Světoznámý umělec nás provede nejen po zoo, ale i po dalších místech svého života.

Článek

Jako kluk chtěl hrát ve filmu, ale na konkurzu byl tak nervózní, že nedokázal promluvit. Láska k houslím ho donutila naučit se vystupovat na jevišti. Pomohly mu v tom i geny: učitelské po mamince a herecké po tatínkovi.

„V Jihočeském divadle táta strávil padesát let, celou svou kariéru. A protože zdejší soubor hrává i před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, právě tam jsme si s bráchou vydělávali v létě první honoráře za malé role,“ líčí Pavel před českobudějovickým divadlem.

Sto metrů odsud bydlel, za rohem měl školu. A na druhou stranu od náměstí je plavecký bazén, kam si chodil rovnat záda. „I závody jsem vyhrával, ale moje plavecká kariéra ztroskotala na tom, že mi voda připadala studená.“ V pořadu Pavel prozradí, pod jakou záminkou z bazénu utíkal a kam se chodil ohřát.

Pavlova maminka Jaroslava Šporclová zavzpomíná, kdo Pavlovi naplánoval muzikantskou budoucnost ve třech letech. Manželka Bára Šporclová Kodetová prozradí, jak její pohled na rodinu a dvoukariérové manželství ovlivnil její tatínek Jiří Kodet a jejich dcery Violetta a Sophia nám ukážou adoptovaného tapíra v zoo a projeví přání, jaké zvířecí mazlíčky by si ještě pořídily do nového domova.

Světově uznávaný houslista, absolvent prestižní newyorské Juilliard School nás provedl i Ústím nad Orlicí, kde se v dětství pětkrát zúčastnil Kociánovy houslové soutěže, než ji vyhrál. Jak Pavla vidí letošní úspěšní laureáti? Proč je mezi mladými cool? A na co hrají jeho dcery?

Pořad Moje místa sledujte premiérově každý pátek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na

Reklama

Doporučované