Hlavní obsah

Monetě klesl zisk o čtvrtinu, vydělala 731 milionů

Generální ředitel Monety Money Bank Tomáš Spurný.

Reklama

Za nižším ziskem stojí opatření kvůli koronaviru, do konce dubna například banka zpracovala 55 tisíc žádostí o odklad splátek. Banka zároveň upravila směrem dolů výhled na celý letošní rok.

Článek

Monetě Money Bank klesl v letošním prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk meziročně zhruba o čtvrtinu na 731 milionů korun. Zisk negativně ovlivnila opatření kvůli koronavirové pandemii. Moneta také zhoršila celkový výhled pro letošní rok. Provozní výnosy banky vystoupaly v prvních třech měsících o 14,7 procenta na 2,9 miliardy korun.

Česká vláda v první polovině března vyhlásila nouzový stav a zavedla řadu opatření, která výrazně omezují ekonomickou činnost. Moneta od 19. března umožňuje odklad splátek domácnostem, živnostníkům i malým a středním podnikům. Do konce dubna zpracovala 55 000 žádostí o odklad půjček.

Podle generálního ředitele Tomáše Spurného banka i přes krizi plní své strategické cíle. „Jako banka jsme se dokázali vyrovnat se všemi opatřeními a čelit výzvám, udrželi jsme banku v chodu a zároveň chránili naše zaměstnance i klienty. Zachovali jsme si obezřetnost, ve které budeme pokračovat i nadále. Věříme, že tato krize nás ve střednědobém horizontu učiní silnějšími a úspěšnějšími,“ uvedl.

Banka snížila očekávání celkových provozních výnosů za letošní rok z původních 12,5 miliardy na 11,6 miliardy korun. Dividendovou politiku plánuje revidovat ve třetím čtvrtletí s ohledem na aktuální ziskovost, kapitál a likviditu banky. „Z důvodů nejasností ekonomických důsledků pandemie covid-19 byl rovněž pozastaven zpětný odkup akcií,“ uvedla banka.

Na začátku dubna Moneta dokončila akvizici Wüstenrot stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky, a stala se tak stoprocentním vlastníkem akcií v obou společnostech. Získala tak více než 400 000 nových klientů, posílila svoji depozitní bázi o více než 55 miliard a úvěrové portfolio o 56 miliard korun.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Reklama

Doporučované