Hlavní obsah

Monumentální Braunův Betlém, ukrytý v lesích, už sto let chátrá. Nyní přichází spása

Barokní betlém v lesích u Kuksu desítky let chátrá. Dílo sochaře Matyáše Brauna ničili vandalové už od 18. století. Teď se snad po letech dočká záchrany.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V lesích mezi Dvorem Králové nad Labem a Kuksem už mnoho desítek let chátrá unikátní barokní betlém pod širým nebem, který na začátku 18. století vytesal sochař Matyáš Bernard Braun, spojovaný zejména s výzdobou nedalekého hospitálu na Kuksu. Královéhradecký kraj spolu s památkáři a okolními obcemi se nyní zavázal k rekonstrukci betléma a vybudování nové infrastruktury za více než 60 milionů korun.

Článek

Sochař začal dílo tvořit v roce 1717 a pracoval na něm s přestávkami téměř 15 let. Kromě monumentálního betléma vytvořil i několik dalších soch, například slavného poustevníka Juana Garina před jeskyní, který bývá v propagačních materiálech a médiích zobrazován ještě častěji než betlém, v jehož blízkosti se vyskytuje.

Přírodní podmínky, padající stromy, ale i vandalové však betlém i okolní sochy postupně ničili. „Mezi vandaly byli například i ranění a nemocní, kteří se v hospitálu na Kuksu léčili po válkách v letech 1778 a 1886. Tehdy se to, že někdo urazil soše někde v lese ruku, bralo jinak,” připomíná královédvorský řezbář Leoš Pryšinger, který je předsedou Spolku Braunův Betlém, jenž usiluje o záchranu památky.

Na krajské memorandum o revitalizaci betléma se dívají s nadějí, ale zároveň s opatrností. „Pravděpodobně je to správná cesta, ale musí se dbát především na záchranu betléma, až potom na budování nějakého návštěvnického centra,” upozorňuje Pryšinger, který kraji poslal i několik námitek k projektu. Kraj je přijal. „Ten první návrh se nám vůbec nelíbil. Jeho součástí bylo třeba i dětské lanové centrum v blízkosti betléma. To se sem vůbec nehodí,” kritizuje snahy řezbář.

Betlém podle Pryšingera půjde zachránit především tím, že se pořádně vyčistí a bude se pravidelně ošetřovat přípravky proti mechu, který ho neustále obrůstá. „V roce 2014 a 2016 ho částečně vyčistili studenti restaurátorství z Litomyšle. Neošetřilo se to ale postřikem, a jak vidíte, sochy už zase obrůstají mechem,” popisuje Pryšinger, podle nějž bude potřeba betlém i digitálně naskenovat a vyrobit jeho kopii, která se uchová pro budoucí generace.

Královéhradecký kraj se v memorandu zavázal i k vybudování infrastruktury, která betlém zatraktivní v očích turistů. „Součástí je vybudování návštěvnického centra s novým parkovištěm, malým projekčním sálem a sociálním zázemím. Budeme se snažit na projekt získat peníze z evropských dotací, část zaplatíme z fondu česko-polské spolupráce,” nastiňuje hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Snahy o záchranu betléma lidé ze spolku datují už do roku 1898, kdy o něj začal pečovat Klub českých turistů ze Dvora Králové nad Labem. V roce 1952 město předalo betlém do majetku státu. Restaurovaný byl v roce 1954, roku 1961 očištěn a v 90. letech minulého století zastřešen. Zastřešení však bylo shledáno zbytečným a později odstraněno.

V letech 2000 a 2001 ho americký fond World Monument Watch zařadil mezi 100 nejohroženějších památek světa a dal České republice šanci na jeho záchranu. To ale skončilo fiaskem. „Cílem fondu bylo, aby se na památky začaly pořádat sbírky v jejich zemích. U nás se v Praze uskutečnil jen jeden koncert se sbírkou na záchranu betléma. Vybralo se tehdy jen tisíc korun,” vzpomíná Pryšinger.

Nyní by kraj chtěl do betléma investovat přes 60 milionů korun, z nichž zhruba třetina by měla jít na samotnou záchranu barokní památky.

Reklama

Doporučované