Hlavní obsah

Moravská Třebová instalovala na Křížovém vrchu sochu dívky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Moravská Třebová na Svitavsku instalovalo na Křížovém vrchu sochu Plačící Anny. Část na ni vybralo ve veřejné sbírce. Původní socha byla na místě ještě v 90. letech, zničili ji ale vandalové, uvedla radnice v tiskové zprávě.

Článek

Město sbírku zahájilo předloni, lidé na sochu přispěli 95 000 korun, 145 000 korun zaplatila radnice. Sochu zhotovil sochař Jan Pospíšil. Slavnostní odhalení se mělo konat 1. listopadu, akci radnice kvůli koronavirové pandemii zrušila.

„Dílo z rukou sochaře Jana Pospíšila se i přesto rychle stalo oblíbeným cílem vycházek kolemjdoucích. V období Dušiček byla socha obklopena svíčkami,“ uvedla místostarostka Daniela Maixnerová (Srdcem Třebováci).

Vyhlídku u Plačící Anny obnovily technické služby na jaře 2018 během úprav Křížového vrchu. Místo je odkazem na nešťastnou lásku Anny Gläserové a Josefa Herknera.

Socha na místě byla už před druhou světovou válkou. Po zničení z ní zbylo jen torzo. Dívka má vlasy stočené do drdolu, sklání se a zakrývá obličej rukama. Má halenku s krátkými rukávy a dlouhou splývavou sukni. Sochař Pospíšil vytvořil velmi podobnou postavu, známou z dobových pohlednic.

Anna Gläserová byla dcerou revírníka. Do Josefa Herknera, syna třebovského purkmistra, se zamilovala v roce 1818. Josef požádal o její ruku, ale Annini rodiče odmítli. Mladí lidé se scházeli tajně a psali si dopisy. Josef založil na úbočí Křížového vrchu zahradu a odtud se díval na Annino obydlí.

Dívka se vdala za jiného a v roce 1825 zemřela na tuberkulózu. Podle legendy po pohřbu Josef dívku z hrobu vykopal a pohřbil na své zahradě do vrstvy růží a černého hedvábí. Uplynula dekáda a dělníci na bývalé zahradě vykopali kostru ženy, kterou rodina jejího manžela nechala přesunout do rodinné hrobky.

Reklama

Doporučované