Hlavní obsah

Moravskoslezské pivovary navařily viru navzdory vánoční speciály

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Malé moravskoslezské pivovary i v současné koronavirové době navařily na svátky vánoční speciály. Je o ně totiž zájem a jejich štamgasti je každoročně očekávají.

Článek

Piva v sudech se ale prodává výrazně méně než obvykle a pivovarníci se s obavami připravují na další vlnu zavření restaurací.

Beskydský pivovárek v Ostravici na Frýdecko-Místecku uvařil jako každoročně speciálů hned několik, všechno svrchně kvašená piva typu IPA: čtrnáctku Mikulášský speciál, polotmavý Vánoční speciál pod stromeček a čtrnáctky typu New England IPA Ježíšek a Novoroční speciál. „Je o ně jednoznačně zájem. Navařili jsme úplně stejné množství jako loni s tím, že se teď prodává méně v sudech a více v obalech, které si lidé mohou odnést s sebou,“ řekl jednatel Beskydského pivovárku Dušan Holý.

Objem prodeje a tržeb za celý rok je podle něj o třetinu menší než v roce 2018. Holý navíc očekává, že po zkrácení provozní doby do 20:00 budou restaurace brzy opět úplně uzavřeny. „Už počítáme s tím, že každých pět dnů to bude neustále jinak. Zmatek, který teď vládne, je neskutečný,“ řekl jednatel.

Lidé by podle něj spíše pochopili, kdyby hospody zůstaly zavřené v kuse až do ledna. „Takhle nás čeká to, že dřív nebo později to bude uzavřeno potřetí. To je mnohem horší, než kdyby to uzavřeli jednou pořádně. Záleží, kolik vln ještě bude, pokud budou tři, tak to ještě přežijeme, ale nejde to táhnout donekonečna,“ řekl Holý.

Pivovar Koníček z Vojkovic na Frýdecko-Místecku má na svátky připravenou výroční třináctku Vánoční hucul a polotmavou čtyřiadvacítku Štědrok. „Děláme je každý rok. To už je taková klasika, kterou naši příznivci vždycky požadují,“ řekl obchodní zástupce vojkovického pivovaru Tomáš Peřina.

Pivovar podle něj letos zachránil prodej piva v PET lahvích. „Situace není dobrá. Už máme hlášené restaurace nebo hospůdky, které vůbec neotevřou. Jestli to tak bude pokračovat, tak nedokážu říct, co bude dál. Už je to opravdu na hraně,“ řekl Peřina.

Hospodští podle něj v těchto dnech berou velmi málo piva. „Restaurace berou opravdu málo, protože nevědí, jestli je za dva dny nezavřou. Berou víceméně na risk, s tím, že radši večer nebudou mít pivo. Sektor gastro teď celkově nenakupuje nic na sklad, protože se bojí, že se ze dne na den zavře a budou to vyhazovat,“ řekl Peřina.

Pivovar na ostravském Zámku Zábřeh uvařil tradiční každoroční speciály: svatováclavský a po něm mikulášský s medem a chilli. „Máme navařený vánoční kaštanový speciál, ale uvidíme, kolik toho prodáme. Třeba svatomartinské pivo se prodalo, v PET lahvích, akorát byl stejný problém jako na jaře ‚petky‘ sehnat. Půjčovali jsme si to s kolegy mezi sebou,“ řekl manažer Zámku Zábřeh Radovan Koudelka.

Vánoční speciál navařil i Starobělský pivovar v Ostravě. Jde o Starobělskou sváteční třináctku. Pivovar vařívá speciály jen na svátky. „Lidé na to slyší, prodá se to. Ale zas tolik to v současné situaci nepomůže,“ řekl jednatel Starobělského pivovaru Daniel Hořínek.

Reklama

Doporučované