Hlavní obsah

Moře nebude? Nabízí se pláž přímo v ulicích města

Komu v létě nevyjde moře, může doufat v pláže ve městech.Video: Jan Marek, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda, ale i města a kraje se kvůli podpoře tuzemského cestovního ruchu snaží, aby co nejvíce Čechů zůstalo na letní dovolenou doma. Jinde je to podobné. Třeba v Litvě otevřeli přímo v metropoli Vilniusu městskou pláž.

Článek

Ještě loni utráceli Češi za letní dovolenou – třeba i u moře – v průměru 23 tisíc korun na osobu. O tisícovku víc než o rok předtím. Letos už je ale jisté, že do zahraničí kvůli koronaviru vyrazí podstatně méně lidí.

Stát podpoří skalní „lázeňáky“

Kvůli zdrženlivosti domácích i zahraničních turistů stát už podporuje třeba tuzemské lázně a hoteliéry. Češi, kteří v lázeňském městě od července stráví alespoň šest nocí a podstoupí pět procedur, dostanou vouchery v hodnotě 4000 korun. Ministerstvo pro místní rozvoj je připraveno uvolnit i miliardu korun – taková výše nákladů ovšem počítá s 250 až 300 tisíci zájemců, kteří si obvykle za ozdravný pobyt sáhnou do kapsy hlouběji.

Kolik nabízí Ministerstvo pro místní rozvoj?

Přijatelnější vouchery nabízí kraje a města

Jak uvádí deník E15 na základě vlastní rešerše, internetové poukazy dotují i samotné kraje a města. Těm však obvykle pro slevu na ubytování, kulturu nebo i zoo stačí závazek jedné až tří nocí. Na voucherech jsou připravené desítky milionů v investicích, které mají pomoci co nejvíce zmenšit očekávaný propad příjmů z turismu. Pro celé Česko se totiž odhaduje ztráta až 300 miliard korun.

Co nabízí města a kraje?

Plážová lehátka na písku v ulicích města

Inspiraci k další motivaci Čechů pro dovolenou v tuzemsku by kraje a města mohly najít například v Litvě. Tamní úřady přinesly až k nohám obyvatel hlavního města pláž. „Chtěli jsme udělat něco, co by obyvatelům Vilniusu umožnilo nasát atmosféru prázdnin a podívat se na město novýma očima,“ vysvětluje nápad starosta Remigijus Simasius.

Tuna křemičitého písku vhodného třeba pro plážový volejbal stojí v Česku přes 700 korun. V Litvě úřady hlavního města cílí na to, aby místní i turisté měli zážitek jako ze skutečné pláže. Otevřená městská pláž má i lehátka, převlékací kabinky, volejbalové hřiště i strážní věž pobřežní hlídky.

Reklama

Doporučované