Hlavní obsah

Moře vyplavilo desítky utonulých migrantů. Stovky ale zachránila italská pobřežní stráž

Cestou do Evropy zemřeli další migranti.

 

Reklama

Středozemní moře vyplavilo 74 těl libyjských migrantů. Dalších 630 zachránila italská pobřežní stráž.

Článek

Záchranáři libyjského Červeného půlměsíce našli 74 těl migrantů na severním pobřeží země nedaleko města Závíja. Poblíž se objevil i roztrhaný gumový člun. Okolnosti incidentu jsou  zatím nejasné. Dobrovolníci, kteří na místě pomáhali, věří, že se lidé chtěli přes Středozemní moře dostat do Evropy.

„V moři jsou ještě další lidská těla, ale nemůžeme se k nim dostat, protože moře je rozbouřené. Navíc nemáme lodě, takže to opravdu není snadné,” řekl Taha K. Sultan Elbarghati, úředník libyjského Červeného půlměsíce.

„Shromáždili jsme 74 těl, zbytek vyplaví moře při přílivu,” dodal. Co do počtu těl se v oblasti jednalo zatím o největší akci. Všichni mrtví jsou afričtí muži různého věku, jejichž loď se zřejmě o víkendu dostala do problémů. Podle Elbarghatiho mohlo být na lodi až 150 lidí.

Dnes další tragédie, když Červený kříž našel těla 74 lidí vyplavených na pobřeží nedaleko města Závíja.

Dobrovolníci na místě stále sbírají těla a připravují je na převoz do místní nemocnice. „Je to další z tragických událostí, ke kterým v tomto roce došlo, a určitě nám to připomíná riziko, kterému lidé čelí, aniž by si toho většina světa všimla,” řekl Stephen Ryan, mluvčí Mezinárodní federace Červeného kříže a spolků Červeného půlměsíce (IFRC).

Statistiky podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) naznačují, že počet libyjských migrantů mířících do Evropy stoupá. „Zatímco počet lidí v oblasti východního Středomoří a západního Balkánu výrazně poklesl, od loňského roku nedošlo k poklesu počtu lidí z oblasti Libye, kteří se chtějí dostat skrze Středozemní moře do Itálie,” řekl Ryan.

Dvě lodě plné uprchlíků zachránili Italové

Přibližně 630 migrantů bylo v úterý ráno zachráněno ze dvou lodí ve Středomoří. Informaci potvrdila italská pobřežní stráž, která zároveň zveřejnila video z jedné ze záchranných operací. Jedna skupina migrantů se snažila dostat skrze Středozemní moře na dřevěném plavidlu, druhá na gumovém člunu.

Jak italská pobřežní stráž zachraňovala člun s uprchlíky na konci ledna, ukázala ve videu. Podívejte se.

Rekordní počet utopených v loňském roce

Podle Mezinárodní organizace pro migraci se v prvních týdnech roku 2017 ve Středozemním moři utopilo 272 migrantů. V loňském roce bylo číslo utopených zatím nejhorší, a to 5 082 lidí. V tomtéž roce přešlo mezi Libyí a Itálií rekordních 181 tisíc migrantů. O více než čtyřech a půl tisících je známo, že to pro ně byla cesta poslední.

Británie má plán na řešení uprchlické krize. Jaký? Dozvíte se ve videu.

Video: Marie Vladyková

Reklama

Doporučované