Hlavní obsah

Mormoni už nechtějí být nazýváni Mormony

Foto: Shutterstock.com

Centrála Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů v Salt Lake City v americkém státě Utah.

Reklama

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů se chce zbavit „mormonské nálepky”. Organizace vysílající misionáře v kravatách se jmenovkami na hrudi vydala ve čtvrtek prohlášení, ve kterém vysvětluje, jaké termíny jsou přijatelné a kterým se vyhnout.

Článek

Mormoni mění svou značku a už nechtějí, aby byli nazýváni „Mormoni”. Církev Ježíše Krista Svatých nechce být označována ani výrazem „Mormonská církev”.

„I když se výrazem ‚Mormonská církev’ dlouho církvi přezdívalo, není to oficiálně schválený název a církev odrazuje od jeho užívání. Když budete odkazovat na členy církve, upřednostňujeme výrazy jako „členové Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů’ či „Svatých posledních dnů’. Žádáme, aby se neužíval výraz „mormoni’,” píše se ve čtvrtečním prohlášení církve.

Společenství nechce užívat ani zkratku LDS (angl. Latter-day Saints). Vyzývá své členy i veřejnost, aby používali celý nezkrácený název (angl. The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints). V případě, že lidé budou potřebovat použít zkrácenou verzi názvu, preferuje společenství užití výrazu „církev” či „církev Ježíše Krista”.

Naopak přípustné je podle nových pravidel užití výrazu „Kniha Mormonova” nebo přídavné jméno „mormonský”, když se mluví o „Mormonské stezce”.

V manuálu, který církev vydala, odůvodňuje striktnější pravidla pro práci s názvem zjevením svého zakladatele Josepha Smitha. Tomu měl Ježíš v roce 1838 zjevit, jak se má spolek jmenovat. „Pán mi vložil na mysl důležitost názvu, který zjevil své církvi,“ napsal ve čtvrtek prezident církve Russell M. Nelson.

Mormoni začnou pravidla zavádět postupně a do několika měsíců by měly být veškeré materiály v souladu s novými pravidly.

Kandidát na prezidenta i známý zpěvák

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů založil v roce 1830 Joseph Smith. Ten vydal Knihu Mormonovu, o které tvrdil, že ji přeložil z hieroglyfů, podobných těm egyptským. Podle věřících pochází text od starověké americké civilizace a dal ho dohromady prorok jménem Mormon.

Církev bývala často spojována s polygamií. Oficiální doktrína ji ale odmítá.

Mezi lidi, kteří se k Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů hlásí, patří například republikánský kandidát na prezidenta z roku 2012 Mitt Romney či zpěvák skupiny Imagine Dragons Dan Reynolds.

Po celém světě má zhruba 15 milionů věřících. Působí i v Česku, kde patří mezi státem registrované církve a náboženské společnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované