Hlavní obsah

Moskva obvinila Západ z vměšování do prezidentských voleb, žádné důkazy ale nepředložila

Moskva obvinila Západ z vměšování do prezidentských voleb.Video: Reuters

 

Reklama

Moskva má konkrétní důkazy o „destruktivním vměšování“ některých západních zemí před březnovými prezidentskými volbami v Rusku. Řekla to ve čtvrtek mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Článek

Zacharovová na tiskové konferenci také uvedla, že Rusko tyto státy upozornilo, že podobné aktivity musejí skončit. „Pokud se tak nestane, budeme muset přijmout tvrdá protiopatření,“ řekla mluvčí, aniž se zmínila o jejich povaze. Zacharovová ani neuvedla, které státy se vměšování dopouštějí.

Obviněním Západu ruská mluvčí reagovala na pokračující vyšetřování údajného ruského vlivu na prezidentské volby v USA v roce 2016. Zvláštní skupina vyšetřovatelů po stopách ruského vměšování pátrá už devět měsíců, zatím padla čtyři obvinění. Šetření vedou i tři kongresové výbory. Nezvratné důkazy o tom, že by volební štáb Donalda Trumpa tajně spolupracoval s Ruskem na ovlivnění volebního procesu, ale pátrání zatím nepřineslo.

Zacharovová označila tvrzení o akcích ruských hackerů proti jiným státům a o ruském vlivu na americké volby za neopodstatněná. „Zato my máme informace o konkrétních faktech destruktivního vměšování řady západních států do našich vnitřních záležitostí v souvislosti s prezidentskou volební kampaní,“ řekla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované