Hlavní obsah

Moskva už ví, jak na demonstranty. Má v ulicích 150 tisíc kamer, které rozpoznají obličej

Svět bez obalu z 3. 11. 2019: Moskva už ví, jak na demonstranty. Má v ulicích 150 tisíc kamer, které rozpoznají obličej.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Moskevská radnice rozmístila po vzoru čínského režimu v ruském hlavním městě více než 150 tisíc kamer s technologií na rozpoznávání obličejů. Hlavním důvodem je identifikace lidí, kteří se zde zúčastňují povolených nebo nepovolených demonstrací.

Článek

Důkazem je příběh, který se odehrál třeba 17. července, kdy během protivládní demonstrace kdosi z davu hodil papírový kelímek na členy bezpečnostní jednotky. O týden později si policie přišla do bytu Sergeje Abaničeva a obvinila jej z podněcování výtržností. Abaničev byl zatčen a jeho otec, který mluvil s reportéry Rádia Svobodná Evropa, je přesvědčen, že díky kamerám, jimiž je Moskva prošpikována. Je si jistý, že aby syna policie našla, použila technologii na rozeznávání obličejů.

Tato technologie dokáže v reálném čase analyzovat videozáběry. Během demonstrací se používají i mobilní jednotky.

Použití kamer s touto technologií se rychle šíří po celém světě. A vývojáři ruských společností patří ke světové špičce. Třeba ruská společnost Search4Faces říká, že má program, který dokáže vysledovat a identifikovat uživatele na ruských sociálních sítích. Firma uvádí, že se jedná o upravený čínský algoritmus.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, který v premiéře vysílá Televize Seznam každou neděli ve 22:20.

Archiv pořadu naleznete zde.

Reklama

Doporučované