Hlavní obsah

Most bude hospodařit se schodkem, investuje do opravy Repre

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Most bude hospodařit v příštím roce se schodkem, který uhradí z přebytků z minulých let. Počítá s opravou kulturního domu, stavbou modulového bydlení v Chanově, zahrnut je do rozpočtu i výkup hotelu Cascade.

Článek

Celkové příjmy města jsou vyčísleny na 1,427 miliardy korun a výdaje na 1,6 miliardy. Pro návrh rozpočtu v pondělí hlasovalo 29 zastupitelů, čtyři se zdrželi a šest bylo proti.

„Schodek je řešen úsporami z minulých let. Příjmy je v současné době velmi těžko odhadovat. Běžný rozpočet se snažíme držet v plusu,“ uvedl náměstek primátora Marek Hrvol (ProMOST). Rozpočet bude kvůli dopadům koronaviru podle Hrvola ochuzen zhruba o 100 milionů korun na straně příjmů. „Důvodem je také odpuštění poplatků a daní podnikatelům. Musíme si tedy přiznat, že rozpočet bude nevyrovnaný. Podnikatelům však tím pomůžeme i na úkor nevyrovnaného rozpočtu,“ řekl Hrvol.

Na investice je vyčleněno zhruba 345 milionů korun. Jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu na straně výdajů bude první etapa rekonstrukce kulturního domu Repre. S částkou 150 milionů korun chce vedení města zahájit několikaleté stavební plány. Celkové náklady na největší investici města v posledních letech se odhadují na 550 až 650 milionů korun.

Rozpočet počítá s výstavbou modulového bydlení na sídlišti Chanov. „Vše je připraveno na vyhlášení veřejné soutěže,“ uvedl Hrvol. Zachován bude v příštím roce svoz odpadu zdarma a taktéž doprava pro děti do 15 let a seniory zdarma.

V rozpočtu se nepočítá s velkou rekonstrukcí zasedacího sálu na magistrátu bezmála za 30 milionů korun. Projekt se upravil na nutné práce za 3,5 milionu, které zahrnují výměnu podlahy či audiovizuální techniku.

Zastupitelé dnes schválili také nový územní plán, který se připravoval osm let.

Reklama

Doporučované