Hlavní obsah

Most ve Štětí přes Labe za 212 milionů se autům otevře ve středu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Stavba mostu přes Labe ve Štětí na Litoměřicku za zhruba 212 milionů korun byla po roce a čtvrt dokončena. Auta budou moci na most od středy 1. července.

Článek

Most je určen také pro pěší a cyklisty, vede přes něj chodník i cyklostezka. Již dříve byla zprovozněna železniční vlečka pro papírny. Vlečka vede středem mostu, silnice je po jejích stranách, tím je most unikátní. Podobný je zřejmě jen na jihu Čech. Novinářům to dnes řekl za papírny Mondi Štětí Michael Gažák.

Těžší náklady nemohly před opravou přes 45 let starý most jezdit kvůli omezené nosnosti, pro chodce a cyklisty byl most nebezpečný, protože je od automobilů dělilo jen nízké zábradlí. Součástí rekonstrukce byla také oprava vlečky, napojení na silnici a změna dopravního uspořádání na straně města tak, aby byl automobilový provoz odveden mimo obytnou zástavbu.

„Je to rarita svého typu, pro Strabag (zhotovitel) to byla výzva,“ uvedl Gažák. Dodal, že raritou bylo také zprovoznění vlečky, která papírny zásobovala i v době stavebních prací.

Pro papírny měla oprava velký význam, protože před rekonstrukcí nemohla na most vyjet nákladní auta. Gažák řekl, že se může kamionová doprava přes most zvýšit, nemělo by ale jít o zásadní objem. Mondi do opravy vlečky investovalo zhruba 6,6 milionu korun.

Na financování se podílel také Ústecký kraj, zaplatil 194 milionů korun. „Zvýšily se (náklady) oproti smlouvě asi o 13 milionů korun, což je cirka sedm procent rozpočtových nákladů,“ řekl dnes novinářům krajský radní Ladislav Drlý (ČTK). Podle něj se částka zvýšila kvůli starým částem mostu, musely se likvidovat jako nebezpečný odpad.

Město Štětí investovalo do oprav chodníků a osvětlení 11 milionů korun. „My jsme hlavně chtěli, aby se zvýšila bezpečnost chodců a cyklistů,“ řekl dnes novinářům starosta Štětí Tomáš Ryšánek (ČSSD).

Reklama

Doporučované