Hlavní obsah

Mostecké muzeum připravilo k výročí 600 let od porážky husitů u Mostu komiks

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Mostecké muzeum připravilo k 600. výročí od bitvy u Mostu komiks. Zábavnou formou seznamuje s největší porážkou husitů od vypuknutí revoluce. Bitvu, léta opomíjenou, chtějí historici zpopularizovat mezi veřejností.

Článek

„Na programu jsou přednášky i workshop věnovaný tvorbě komiksu,“ řekl historik Jiří Šlajsna.

Bitva u Mostu se odehrála 5. srpna 1421 v okolí vrchu Hněvín. „O husitských porážkách se v minulosti v české historiografii moc nemluvilo. U bitvy u Lipan se zdůrazňuje, že Čech porazil Čecha, ale v bitvě u Mostu bojovala i vojska saská a braniborská,“ uvedl Šlajsna. „Němečtí nacionalisté zase bitvu adorovali jako velké vítězství německého živlu nad živlem českým, což je také nesmysl, protože tu byla i vojska českých katolických pánů jako byl Mikuláš Chudý z Lobkovic. Byla to bitva náboženská mezi katolíky a husity, nikoliv nacionální mezi Čechy a Němci,“ uvedl Šlajsna.

Zatímco 19. a 20. století se nedokázalo od nacionalismu oprostit, historici se nyní na bitvu snažili podívat objektivně. „Nedíváme se na ni jako na souboj Čechů a Němců, ale jako na souboj dvou náboženských idejí katolické a husitské, snažili jsme se ukázat, že ta bitva byla jiná, než jak bylo posledních 200 let prezentováno,“ řekl Šlajsna.

Autorkou komiksu je Katrin Buttigová, výtvarnice a kunsthistorička. „Oslovili jsme ji s tím, že bychom chtěli komiks, který nemusí být úplně historicky přesný, ale měl by zábavnou formou, co nejpřesněji poučit širokou veřejnost o události,“ uvedl Ślajsna. Dostupný je nyní na webu muzea, v papírové formě ho najdou lidé v infocentrech, muzeích a kulturních institucích v regionu. V září se počítá s distribucí do mosteckých škol. Událostem kolem roku 1421 se bude věnovat několik přednášek v muzeu, na září je v plánu workshop, na němž Buttigová představí umění moderního komiksu.

Reklama

Související témata:

Doporučované