Hlavní obsah

Motorky v Brně. Přijelo na 190 tisíc lidí, místo kempů častěji volí hotely nebo koleje

Na motorky do Brna přijely tisíce lidí z Německa, Polska i ze států bývalé Jugoslávie.Video: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Na závodní víkend dorazilo 186 793 lidí, o pět set méně než loni.

Článek

Čtvrtý rok po sobě pořádá Velkou cenu motorek v Brně Spolek pro Grand Prix, zastoupený městem Brnem a Jihomoravským krajem. Ani napočtvrté se nepodařilo překonat hranici 200 tisíc návštěvníků.

Na oblíbené závody dorazilo z celého světa necelých 187 tisíc fanoušků, v podstatě totožné číslo jako v loňském roce, kdy jich přišlo asi o pětistovku více. „Návštěvnost mohl trochu nepříznivě ovlivnit sobotní déšť, i z tohoto pohledu jsme spokojení,“ uvedl mluvčí automotodromu Petr Boháč.

Mraky a liják také mírně poznamenaly nedělní program. Start královské kubatury odsunuly asi o 45 minut, závod začal krátce před třetí hodinou odpoledne.

Čeští závodníci narozdíl od loňska na ohromující výsledek nedosáhli. Nejlepší Čech, Jakub Kornfeil, dojel v kategorii Moto3 na deváté pozici a nezopakoval loňskou bronzovou příčku.

Ubytovací zařízení v Brně i okolí opět praskala ve švech, i přesto se podle místních zvyky fanoušků mění. Přesouvají se z kempů do vzdálenějších míst a hotelů s penziony. „Vyhledávají větší pohodlí. Pokud se chystají přijít na závod, chtějí se na něj soustředit a po návratu si dát klidnou sprchu. Jsou pryč doby, kdy třeba v největším kempu Tranzit spalo dvacet tisíc lidí. Také proto přijíždí parkovat více lidí na poslední chvíli,“ uvedl starosta Ostrovačic Tomáš Hájek.

Ostrovačice na Brněnsku leží na dohled okruhu, fandové tam najdou čtyři větší kempy.

Také kemp Start letos eviduje menší zájem lidí než loni. „Přijelo jich o třetinu méně. Myslím, že sehrálo roli, že až do června nebylo jasné, jak to se závodem bude,“ řekl provozovatel kempu Leoš Jelínek.

Podle dalších odborníků mohou za přesunem stát i vyšší ceny a také Velká cena Rakouska, která je na programu už příští týden. „Návštěvnost také ovlivňuje pořadí jezdců v šampionátu. Když se dříve dařilo Maďarovi Talmacsimu, jeho enkláva fandů byla velmi silná,“ řekl mluvčí okruhu.

„Od fanoušků vím, že jim nejvíc vadí zdražování v restauracích a dalších podnicích. Ve středu přijdete, dáte si večeři za dvě stě korun a o den později stojí to samé jídlo čtyři stovky,“ poznamenal podnikatel Petr Bouchal, který pronajímá turistům vysokoškolské koleje.

Menší kempy spoléhají na stálé zákazníky. Třeba kemp Alpa může ubytovat dvě stovky hostů. „Někdy si objednávají místa už v zimě. Letos jsme byli plní od začátku týdne. Kdo přijel až ve čtvrtek, musel zkusit štěstí jinde,“ sdělila majitelka kempu Renata Kořínková.

Mění se také národnostní složení návštěvníků. „Dříve převažovali návštěvníci z bývalého východního Německa. Jejich zastoupení je pořád silné, ale jezdí velké množství Poláků, Srbů, Slovinců nebo Chorvatů,“ řekl ostrovačický starosta Hájek.

V posledních letech se také daří ubytovávat turisty na vysokoškolských kolejích. Jejích vedení pronajímá pokoje dalším zprostředkovatelům. Díky tomu se letos jen na Mendelově univerzitě a Vysokém učení technickém ubytovaly asi čtyři tisíce hostů. „Daří se nám se speciálními balíčky. Prodáváme i vstupenky, lidi vyzvedneme na letišti a pak jim zařídíme odvoz až na dráhu,“ uvedl majitel GProoms Bouchal.

Jak se podnikatelům bude dařit v následujících letech, není jasné. Stát, město i kraj nadále řeší budoucnost tradičního závodu v Brně. Smlouva se španělským promotérem platí ještě na příští rok. „Na dohadování je nejvyšší čas,“ přiznal Boháč.

Jihomoravští politici se dlouhodobě snaží zajistit akci každoroční stálou dotaci ze státního rozpočtu. To se však nedaří. Zalistovací poplatek společnosti Dorna Sports letos přesáhl 110 milionů korun, příští rok se o šest milionů zvýší.

Reklama

Doporučované