Hlavní obsah

Možná jsme zasáhli do příliš vysokých pater politiky, říká šéf žalobců Zeman

Pavel Zeman: Neřídím se politickou objednávkou.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Řídím se zákonem, ne politickou objednávkou, říká v rozhovoru pro Seznam nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Článek

Téměř sedm let strávil ve funkci Pavel Zeman - nejdéle ze všech dosavadních šéfů státního zastupitelství. A jak sám říká, atmosféra se během té doby výrazně proměnila. „V roce 2011 byla extrémní poptávka, aby se řešila korupce. Veřejnost, média i sami politici naznali, že Česká republika má nastoupeno k určitému problému,“ říká.

V poslední době má ale pocit, že dochází ke změně: „Cítím opatrnost, jestli toho už není moc. Možná jsme zasáhli do příliš vysokých pater politiky. Pro mě je důležité, že se měří všem občanům stejně.“

Čtyřiačtyřicetiletý Zeman, kterého podle zákona může vláda klidně odvolat na svém příštím zasedání, se dostal do zřetelného konfliktu s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Důvodem je kauza Čapí hnízdo, kterou Pelikán označuje za pokus ovlivnit říjnové volby do Sněmovny.

Zeman však policii a státního zástupce, jenž na vyšetřování dohlíží, hájí a fakt, že stíhání lídrů ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka má začít šest týdnů před volbami, nepovažuje za nic podezřelého.

„Výrok ministra Pelikána považuji za velice nešťastný, připisuji ho ale předvolební atmosféře,“ říká Zeman. Jaká je podle něj policejní taktika při zahájení trestního řízení? Jak hodnotí kauzu Nagyová, která vedla k pádu vlády Petra Nečase? Ve videu nahoře odpovídá také na otázku, za jakých okolností by sám rezignoval na post nejvyššího státního zástupce.

Reklama

Doporučované