Hlavní obsah

Výbuch u ambasády USA v Pekingu. Policie zadržela ženu politou benzínem

Aktuální záběry z místa.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Televize CNN s odvoláním na zástupce americké ambasády v Pekingu uvádí, že před budovou velvyslanectví došlo k explozi detonačního zařízení.

Článek

Očití svědci hlásí oblak dýmu nad americkou ambasádou v čínském Pekingu, řada z nich také slyšela výbuch. Agentury a média se v tom, zda za ohněm stojí výbuch, rozchází.

Pekingská policie označila podle BBC za strůjce ohně podezřelé výbušné zařízení. Útočník si při incidentu zranil ruku, nedostal se ale do ohrožení života a byl okamžitě převezen do nemocnice. Podezřelý se podle bezpečnostních složek jmenuje Ťiang Mou-mou, je mu 26 let a pochází z Vnitřního Mongolska.

O výbuchu ale informuje televize CNN s odvoláním na zástupce ambasády. Na videu z místa jsou zřejmě vidět trosky po explozi. Na místě je policie, která usměrňuje chodce i dopravu, a také vyšetřovatelé. Podle mluvčího ambasády byla zraněna jedna osoba - ta, která odpálila detonační zařízení.

„Jedná se o izolovaný případ ohrožující veřejnou bezpečnost," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Dále prohlásil, že je situace již pod kontrolou.

Americká ambasáda v Pekingu je podle CNN jednou z nejstřeženějších na světě. Britský server BBC uvedl, že policie zadržela nedaleko ambasády ženu, která se pokusila několik hodin před údajným výbuchem podpálit, o tomtéž informovala i agentura Reuters. Není ale zatím jasné, zda spolu incidenty souvisí.

Podle BBC je situace před velvyslanectvím v normálu a lidé v poklidu čekají ve frontě na víza.

Reklama

Doporučované