Hlavní obsah

Možný zlom ve vztazích na Korejském poloostrově. KLDR je ochotná jednat o jaderném odzbrojení

Severní Korea nastínila možnost jaderného odzbrojení.Video: Reuters

 

Reklama

Historické setkání představitelů Jižní a Severní Koreje by mohlo znamenat zvrat ve vztazích na poloostrově. Kim Čong-un je ochotný jednat o denuklearizaci.

Článek

Setkání představitelů obou korejských zemí by mohlo znamenat zásadní průlom ve vztazích na Korejském poloostrově. Hovory jihokorejské vládní delegace se severokorejským komunistickým vůdcem Kim Čong-unem, ke kterým došlo v hlavním městě Severní Koreje Pchjongjangu, se prý nesly ve vstřícném duchu a obě strany dosáhly „uspokojivé dohody“. Informovala o tom severokorejská tisková agentura KCNA.

Kim Čong-un sdělil vysoce postavenému členovi jihokorejské delegace svůj úmysl „psát novou historii národního sjednocení” obou Korejí. Příští měsíce se má lídr Severní Koreje sejít s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Kim také uvedl, že je ochotný jednat se Spojenými státy a zbavit KLDR nukleárních zbraní, pokud bude mít pocit, že je zajištěna bezpečnost tamního režimu. V době trvání diplomatického vyjednávání Severní Korea podle svých slov nebude testovat jaderné zbraně.

Severokorejská vládní média zveřejnila snímky z večeře komunistického vůdce s jihokorejskými delegáty, mezi nimiž byl také bezpečnostní poradce prezidenta Jižní Koreje Čchong Ui-jong.

Desetičlenná delegace vedená Čchongem byla první, která se s Kim Čong-unem setkala od chvíle jeho nástupu k moci před šesti lety, kdy v nejvyšších stranických funkcích Korejské lidově demokratické republiky nahradil svého otce Kim Čong-ila.

Cílem delegátů z Jižní Koreje bylo především přesvědčit Kima k zahájení dialogu se Spojenými státy americkými.

Ve vztazích mezi KLDR a USA panovalo donedávna silné napětí kvůli severokorejským raketovým a jaderným testům. Komunistický sever totiž koncem loňského roku oznámil, že vyvinul nový typ mezikontinentální rakety Hwasong-15, který je schopný zasáhnout území USA.

O zlepšení vztahů Severní a Jižní Koreje a Spojených států usiluje jihokorejský prezident Mun Če-in, jenž se také zasadil o účast sportovců ze severu na nedávných zimních olympijských hrách, které se konaly v jihokorejském Pchjongčchangu. Těch se mimo jiné zúčastnila také dcera amerického prezidenta Trumpa Ivanka a sestra Kim Čong-una Kim Jo-čong.

Právě prostřednictvím Kimovy sestry navrhl prezident Mun Če-in diplomatické setkání představitelů obou zemí, informovala CNN.

Vztahy mezi Washingtonem a Pchjongjangem přesto zůstávají citelně chladné. Po návratu z KLDR se proto delegace prezidenta Muna vydá do Spojených států diskutovat s prezidentem Trumpem.

Reklama

Doporučované