Hlavní obsah

Severokorejský lídr Kim Čong-un se poprvé od nástupu do funkce setkal s jihokorejskou delegací

Delegace z Jižní Koreje přijela do KLDR, sešla se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Mezi oběma korejskými státy panuje napětí kvůli testování severokorejského jaderného arzenálu. Na stole je i otázka navázání rozhovorů s Washingtonem.

Článek

Jihokorejská vládní delegace přicestovala do KLDR, kde se setkala se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího jihokorejského prezidenta. Jedná se o první schůzku jihokorejských představitelů s Kim Čong-unem od jeho nástupu k moci koncem roku 2011. Zvláštní vyslanci jihokorejského prezidenta Mun Če-ina plánují během své dvoudenní návštěvy jednat o způsobech dalšího zlepšování vztahů mezi oběma zeměmi i o možnosti zahájení dialogu mezi Severní Koreou a Spojenými státy.

„Desetičlenná jihokorejská delegace, vedená bezpečnostním poradcem jihokorejského prezidenta Čchong Ui-jongem, dorazila do severokorejské metropole Pchjongjangu a poté se u večeře sešla s Kimem,“ prohlásil mluvčí jihokorejského prezidenta.

Donedávna mezi oběma státy panovalo silné napětí kvůli severokorejským jaderným a raketovým testům. Jihokorejský prezident Mun Če-in chce nyní využít zlepšení situace, kterou přinesla účast KLDR na zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu minulý měsíc.

„Budu severokorejským představitelům tlumočit pevné odhodlání prezidenta Muna dosáhnout denuklearizace Korejského poloostrova a trvalého míru,“ prohlásil před odletem vedoucí delegace Čchong Ui-jong. Také řekl, že se bude snažit hledat cesty, jak obnovit dialog mezi Pchjongjangem a Washingtonem.

KLDR v minulých týdnech dala najevo, že je ochotna s USA jednat a zlepšit vzájemné vztahy. Washington trvá na tom, že s Pchjongjangem zahájí rozhovory, až Severokorejci učiní konkrétní kroky směrem k jadernému odzbrojení. Severní Korea se ale nadále odmítá vzdát svého jaderného zbrojního programu.

Jižní Koreu u příležitosti únorové olympiády navštívila sestra severokorejského diktátora Kim Jo-čong, jež byla prvním členem vládnoucí dynastie Kimů, který do země zavítal od konce korejské války.

V jihokorejské delegaci, jež přiletěla do KLDR, je rovněž šéf rozvědky So Hun a náměstek ministra pro sjednocení Čchon He-song.

Po návštěvě Severní Koreje se jihokorejská delegace přesune do Spojených států, aby o výsledcích rozhovorů informovala tamní činitele.

Podle kritiků se KLDR svými vstřícnými gesty snaží dosáhnout zmírnění tlaku a mezinárodních sankcí, kterými nejen Rada bezpečnosti OSN trestá Severní Koreu za její pokračující raketový a jaderný program. Kvůli sankcím Pchjongjang přišel o většinu zdrojů svých příjmů.

Reklama

Doporučované