Hlavní obsah

Mravenec, který zabíjí a boří domy. Japonsko bojuje s rychle se množícím škůdcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Japonsko se obává rychle se šířícího jedovatého ohnivého mravenceVideo: Ruptly

 

Reklama

Japonsko bojuje s jedovatými ohnivými mravenci. Do země připlouvají na nákladních lodích.

Článek

Druh mravence původem z Jižní Ameriky, který je až šest milimetrů dlouhý, je agresivní a může vyvolat anafylatický šok a v extrémním případě i smrt. Jediné jeho kousnutí vyvolává prudký pocit pálení a jejich roj může způsobit vážné zranění člověku i zvířeti.

To jsou ohniví mravenci. Škůdce se v současnosti rychle množí po celém Japonsku, především v přístavech Kobe, Osaka, Nagoya, ale i v Tokiu. Poprvé byl objeven na konci května právě v přístavu Kobe a od té doby se rychle šíří. Královna tohoto druhu dokáže naklást až 1600 vajíček za den.

Odborníci mají strach, že se druh rozšiřuje i mimo přístavní oblasti natolik, že bude velmi složité je vyhubit. Hrozbou může být pro místní faunu i flóru. V horším případě jsou nebezpeční i člověku a dokážou poškodit i nemovitosti. Ohniví mravenci totiž hloubí rozsáhlé podzemní tunely pro své kolonie, což může způsobit poškození zemědělské půdy a narušení statiky budov.

„Jedná se o invazivní druh a výzamný důvod k obavám v Japonsku," řekl odborný asistent ekologie hmyzu na Kjótské univerzitě Shigeto Dobata.

Tento druh mravence škodí i jinde. Spojené státy vynakládají více než 5 miliard dolarů ročně na léčebné procedury a škody způsobené těmito škůdci a na jejich hubení. Například ztráty způsobené mravenci v zemědělství, na hospodářských zvířatech nebo plodinách, každoročně šplhají k 750 milionům dolarů.

Reklama

Související témata:
Mravenci

Doporučované