Hlavní obsah

Mravy hrubnou. Co by se na Západě nikdy nestalo, je v české politice možné, míní vlivný soudce Baxa

Výzva s končícím šéfem Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou: o politice, důvěře lidí v justici i chybějících společenských vzorech.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Politici na jedné straně vědí, že do nezávislého rozhodování soudů nesmí zasahovat, ale můžou vytvořit podmínky, kdy justice nefunguje, říká předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Článek

Po patnácti letech na konci září končí jako šéf Nejvyššího správního soudu. Za tu dobu se z NSS stal jeden z nejrespektovanějších soudů v České republice.

„Vypracovali jsme se na instituci, která má důvěru a respekt, ale mohli bychom se stát obětí vlastního úspěchu. Lidé nám svěřují stále víc případů, protože věří, že rozhodneme správně. Začíná se to trochu zadrhávat, soudci odcházejí, noví přicházejí a udržet linii soudu není vůbec jednoduché,“ přiznává ve Výzvě sebekriticky Baxa.

NSS často hájil práva lidí proti svévoli úředníků a má za sebou i řadu významných verdiktů, jako třeba odvolání pražského vrchního zástupce Vlastimila Rampuly nebo rozpuštění xenofobní Dělnické strany.

„Jsme zvyklí, že našim rozhodnutí netleská nikdo, nebo velká část veřejnosti. Ale vyhrožování jsem nezažil. To, že o nás někdo něco napíše na sociálních sítích, to asi patří k naší době,“ říká Baxa.

On sám se v žebříčku časopisu Neovlivní dostal na příčku nejvlivnějšího muže české justice. Od října ho v roli předsedy NSS nahradí jeho dosavadní zástupce Michal Mazanec. Ten ale kvůli svému věku bude soud řídit maximálně tři roky, což Baxa nepovažuje za moc šťastné. Funkce soudce Mazancovi zanikne, až mu bude 70 let.

„Není náhodou, že funkční období předsedy soudu je desetileté. Je to k zajištění nezávislosti na tom, kdo toho předsedu jmenuje (prezident Miloš Zeman, pozn. red.). Předseda soudu prezidenta v té funkci vždycky přežije i v tom druhém funkčním období. To je blahodárné a nezbytné pro fungování soudu, aby se ten předseda nenechal koupit ani zastrašit, když to řeknu v uvozovkách,“ vysvětluje Baxa a dodává, že v jeho postoji není nic osobního vůči Michalu Mazancovi.

Víc zodpovědnosti

Ve Výzvě také komentuje problémy, se kterými se musel za patnáct let potýkat při jednáních s politiky o reformách české justice i to, že dosud nevznikla Nejvyšší rada soudnictví, která by justici zastupovala jako celek.

„Říkáme, dejte nám spoluzodpovědnost za fungování justice. Ministryně spravedlnosti Válková mě pověřila, ty věci se rozběhly. Pak skončila ve funkci, přišel ministr Pelikán, ze stejné vlády, ze stejné strany, ze stejného politického hnutí – a v podstatě mi to zakázal,“ říká.

Ve Výzvě také kritizuje politickou kulturu, která podle něj v Česku za poslední roky zhrubla.

„To, co by před několika lety nebylo myslitelné, to, co na západ od našich hranic není myslitelné, u nás začíná být nejen možné, ale i reálné. Společenská citlivost vůči těmhle věcem je stále menší,“ odpovídá na otázku, jestli je v pořádku, že ČR má trestně stíhaného premiéra.

Chybí Česku vzory, které určují politickou kulturu? Proč čeští politici nemají zájem o koncepční reformu justice? A nevadí mu, že se z pozice předsedy NSS vrací na post řadového soudce? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované