Hlavní obsah

Mrazy roztočily elektroměry jako nikdy dřív. Češi potřebovali šest Temelínů

Foto: Seznam Zprávy

V 08:50 dosáhla okamžitá spotřeba elektřiny v Česku hodnoty 12 226 megawattů, a překonala tak dosavadní maximum z 28. února 2018 o více než 150 MW.

Reklama

Češi začátek týdne odstartovali rekordní spotřebou elektřiny. Okamžitá spotřeby elektřiny dosáhla hodnoty přes 12 tisíc megawattů. Jde o vůbec nejvyšší spotřebu elektřiny od roku 1990, kdy jsou data sledována.

Článek

Česká elektrizační síť v pondělí kvůli mrazům překonala rekordní zatížení. Informoval o tom Lukáš Hrabal z tiskového odboru provozovatele přenosové soustavy ČEPS. V 08:50 podle něj dosáhla okamžitá spotřeba elektřiny v Česku hodnoty 12 226 megawattů (MW), a překonala tak dosavadní maximum z 28. února 2018 o více než 150 MW. Šlo o nejvyšší okamžitou spotřebu elektřiny od roku 1990, od kdy jsou srovnatelné údaje k dispozici.

„Vysoké zatížení elektrizační soustavy nastává vždy v zimě v pracovní dny a v období, kdy na území Česka trvají celodenní mrazy,“ řekl ředitel sekce Dispečerské řízení ČEPS Miroslav Šula. Firma uvedla, že v souvislosti se současnými mrazy neeviduje žádné mimořádné události. Prvky přenosové soustavy Česka jsou podle ní konstruovány tak, aby odolaly extrémním meteorologickým podmínkám, jako jsou silné námrazy či vítr až o síle vichřice.

Velké mrazy byly v Česku celý minulý týden, na některých místech méně než minus 30 stupňů. Mrazivá byla také noc na pondělí. Na Šumavě klesla teplota místy pod minus 30 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo na Rokytské slati, minus 31,3 stupně. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž sdělil, že spotřeba elektřiny v mrazech, které v posledních dnech zasáhly Česko, stoupla zhruba o 3,5 procenta proti období před nimi.

Meziroční srovnání podle něj nelze využít, protože loni v únoru ještě v Česku nebyla potvrzena nákaza novým koronavirem a nebyla přijata žádná protiepidemická opatření. „V našich zeměpisných šířkách je obecně v zimě spotřeba elektřiny o 40 procent vyšší než v létě, a v mrazech se rozdíl ještě prohlubuje. Spotřeba roste s každým stupněm pod nulou v průměru přibližně o 0,5 procenta. To platí až do přibližně minus deseti stupňů Celsia – to je mez nasycení a pak již tato úměra neplatí,“ uvedl Kříž.

ČEPS působí v Česku jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a provozuje 43 rozvoden se 77 transformátory a vedení o celkové délce více než 5500 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes Ministerstvo průmyslu a obchodu stát.

Cena elektřiny v USA roste

A rekordy ve spotřebě a cenách elektřiny hlásí i Spojené státy. Tam velkoobchodní cena elektřiny k okamžitému dodání do rozvodné sítě v Texasu vzrostla o více než 10 tisíc procent. Za skokovým nárůstem jsou silné mrazy a časté výpadky v dodávkách. Informovala o tom společnost Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), která je provozovatelem rozvodné sítě.

Velkoobchodní ceny v reálném čase k dodání do rozvodné sítě se vyšplhaly až na 11 000 dolarů (232 850 Kč) za megawatt (MW). Ceny do rozvodné sítě, která dodává většinu elektřiny v Texasu, se běžně pohybují pod hranicí 100 dolarů (2110 Kč) za megawatt.

Velkoobchodní ceny tvoří pouze část konečné ceny pro odběratele. Skokový růst, pokud netrvá dlouho, zpravidla cenu pro koncového odběratele výrazně neovlivní. Záleží ale na více faktorech.

Reklama

Doporučované