Hlavní obsah

Museli zavřít. Teď chtějí po státu za lockdown miliardy

Foto: Shutterstock

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstva vnitra a zdravotnictví evidují žádosti o odškodné od téměř osmi set podnikatelů. Ti žádají odškodné celkem za 12 miliard korun.

Článek

Soudní verdikty, které ruší jedno opatření vlády za druhým jako nezákonné, dodaly odvahu podnikatelům a živnostníkům. Ti se rozhodli ve velkém žádat po státu náhradu škody za lockdown, kdy museli zavřít. Jde už celkem o dvanáct miliard korun, upozornila MF Dnes.

Konkrétně od ministerstva vnitra požaduje přes 500 podnikatelů přes osm miliard korun. Na resortu zdravotnictví je pak zhruba 270 žádostí v hodnotě čtyř miliard korun. Na které ministerstvo se obracejí, záleží na tom, podle kterého zákona bylo vydané opatření, jež je zasáhlo. Vnitro zodpovídá za krizový zákon, zdravotnictví za následná opatření.

Ani jedno z ministerstev peníze „dobrovolně“ vyplácet nehodlá. Počká na výsledky soudních sporů, píše MF Dnes.

Ministr vnitra Jan Hamáček v dopise předsedům parlamentních stran uvedl, že vláda za škody nezodpovídá. „Skutečným původcem případných škod nejsou jednotlivá krizová opatření, ale samotná globální pandemie,“ stálo v dopise.

Zásadní nevýhodou pro stát ve sporech ovšem může být prohlášení někdejšího ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Ten totiž dopředu před zavedením nových restrikcí přiznal, že zavádí opatření, o nichž ví, že je soudy zruší.

Reklama

Související témata:

Doporučované