Hlavní obsah

Musí být rádi, že vůbec mají práci. Na růst platů mohou zapomenout

Je velký zájem o brigády z řad studentů, nabídek je ale méně než minulý rok. Zároveň se nebude zvyšovat průměrná hodinová mzda, jak tomu bylo v minulých letech.Video: Tomáš Mitvalský, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V některých odvětvích poptávka není vůbec žádná. Jinde je jen omezená a rozhodně bez dalších peněz navíc. Nabídka letních brigád pro studenty letos nestačí.

Článek

Zájemce o letní brigády čekají změny. Pracovních míst je kvůli koronavirové krizi méně než minulé léto. Zájemců je naopak více. Zatímco některá odvětví brigádníky vůbec nepřijímají, jiná mají o pracovníky nouzi. Například ve stavebnictví. Pro některé studenty ale nejsou tato místa příliš atraktivní. Oproti situaci z minulých let se také nečeká zvyšování platu.

Brigádu hledá i studentka pedagogické fakulty Lenka Kappelová. Žádosti posílá do různých knihkupectví a obchodů v Brně, ale nikde se jí zatím neozvali. Hlavní příčinu vidí v koronavirové krizi. „Chápu že firmy se sotva uživí samy, natož aby ještě platily další brigádníky. Mnohdy se vám neozvou, přestože posíláte všechno, co chtějí. Můžou to být inzeráty jen den nebo dva staré, ale šance, že se tam dostanete, je opravdu malá,“ řekla.

Důsledky koronavirové krize se projevily například v průmyslu. Největší propad v oblasti brigád zaznamenaly podniky na výrobu součástek do aut. „Téměř všechny tyto firmy brigádníky nepotřebují. Buďto si vystačí samy, nebo dokonce slučují závody,“ popsala situaci na trhu brigád Hanka Kozáková, personální manažerka společnosti Sodat.

Podle Daniela Němce, ekonoma z Masarykovy univerzity, změnu na pracovním trhu s brigádami ovlivnily dva faktory. „Uzavření hranic, které trvá v některých případech doteď, omezilo výjezdy studentů na brigády do zahraničí. To se následně promítlo do poptávky po brigádách u nás,“ řekl. Druhým faktorem je omezení provozu v odvětvích, která byla krizí nejvíce postižena. „Často se stává, že brigády nemají takovou kvalitu, jakou studenti očekávají. Ať už je to z hlediska finančního ohodnocení, nebo náplně,“ dodal Němec.

Jedná se například o pozice, které byly původně určeny pro agenturní zaměstnance nebo zahraniční pracovníky. „Těm byl kvůli zdravotním opatřením omezen vstup do České republiky. Tyto práce teď zbývají třeba na studenty, kteří o ně nemusí mít až takový zájem,“ upřesnil Němec.

Zájem o brigády je z řad studentů větší než minulé léto. „To může být způsobeno tím, že studenti měli více volna a nyní už chtějí nastoupit na brigádu. Současně je na trhu brigád stále dost,“ popsala současnou situaci Kozáková. Jedná se například o markety a výroby, kde si stálí zaměstnanci musí vybrat dovolenou.

Podle expertů bude situace na trhu s brigádami záležet na ekonomice. „Jak se bude vyvíjet ekonomika, tak se bude vyvíjet i nabídka brigád,“ sdělil Němec. V porovnání s krizí před deseti lety by však podle něj mohlo být oživení ekonomiky rychlejší. „Záleží na opatřeních vlády, která vývoj ekonomiky velmi ovlivňují. Dalším důležitým faktorem je zahraniční vývoj. Česká ekonomika je na vývoj v zahraničí silně navázána,“ doplnil Němec.

Koronavirová krize naopak pozitivně ovlivnila jarní nabídku brigád. „Firmám odjeli zahraniční pracovníci a více lidí nakupovalo. Bylo nutné tato místa zaplnit. Poptávka po brigádách byla celkově větší než na jaře loňského roku,“ dodala k situaci Kozáková.

Hodinová mzda, která se v minulých letech zvyšovala, zůstává letos stejná. „Je to trochu překvapující. Čekali jsme, že platy půjdou nahoru,“ sdělila Kozáková. Na vině je podle ní právě koronavirová krize, kvůli které jsou firmy opatrnější. Bojí se utrácet, protože nevědí, co bude.

Zájemci o letní brigádu budou muset počítat s omezenějším výběrem, než jak tomu bylo v minulých letech. „Brigádu budu hledat dál. Pracovala jsem v knihkupectví, takže by se mi líbilo v tomto zaměření pokračovat. Když se ale taková brigáda nenajde, vezmu to, co přijde,“ sdělila Kappelová.

Reklama

Doporučované